Ericssoni aktsionärid kiitsid heaks aktsiate hääleõiguse muutmise

Romet Kreek 02. september 2004, 00:00

Kui varem oli A- ja B-aktsiate häältevahe tuhandekordne, siis nüüd vähendatakse vahe kümnekordseks. See samm vähendab Investor AB ja Industivaerdeni kontrolli firma üle.

Hääleõiguste muutmine peaks muutma Ericssoni aktsiad institutsionaalsetele investoritele atraktiivsemaks.

Wallenbergide kontrolli vähenemiseni firmas ja hääleõiguse muutmiseni viis 2002. aastal toimunud Rootsi ajaloo suurim Ericssoni aktsiaemissioon. 1920. aastatel loodud häältesüsteem andis tuumikinvestorile väga suure hääleõiguse. Deminori partner Jean-Nicolas Caprasse, kes esindas koosolekul mitte-Rootsi aktsionäre, küsis, kas hääleõiguste muutmine viib tulevikus erinevuse täieliku eemaldamiseni. Ta sai Ericssoni juhatuse esimehelt Michael Treschow?lt vastuseks, et seda küsimust pole kunagi arutatud.

?Raske probleem oli see, millist kompensatsiooni peaks A-aktsionärid saama hääleõiguse vähendamise eest,? ütles Treschow.

Iga A-aktsia omanik saab vahetusõiguse, mis lubab omanikul vahetada ühe B-aktsia kolme kuu jooksul ühe A-aktsia vastu. Vahtusõigusi võidakse müüa 1,10 Rootsi krooniga, nendega hakatakse kauplema Stockholmi börsil.

Hääleõiguse muutmise tagajärjel väheneb Investor AB hääleõigus Ercissonis 38 protsendilt 19 protsendile ja Industrivaerdeni oma 28 protsendilt 13-le.

Rootis miljardäride Wallenbergide valdusfirma Investor ja Industrivaerden kontrollisid vähem kui kümne protsendiga aktsiatest kahte kolmandiku häältest. Hääleõiguste erinevuse abil on suutnud Investor kontrollida Rootsi suurimaid ettevõtteid, nagu Electroluxi, Saabi, WM-Datat. Ericsson on üks viimaseid Wallenbergide kontrollitavaid Rootsi firmasid, kus hääleõiguste vahe oli tuhandekordne. Electrolux ja SKF vähendasid A- ja B-aktsiate hääleõiguste erinevuse juba 1990ndatel aastatel kümnekordseks.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing