Investor Toomas leidis Poolast häid rahapaigutusvõimalusi

Raivo Sormunen 03. september 2004, 00:00

Toomas veetis möödunud kuu puhates ja ringi rännates, mistõttu suurt investeerimisest ei mõelnud. Siiski torkas talle reisi ajal silma üllatavalt puhas ja korras Poola, mille aktsiaturu vastu ta koju jõudes kohe huvi tundma hakkas.

Varssavi aktsiaturul on noteeritud paarsada aktsiat, millega tehakse päevas tehinguid umbkaudu miljardi krooni eest. Ligi kolmandiku väärtpaberite keskmine päevakäive ulatub vähemalt miljonini kroonini, ehk oleks Toomase kaliibriga investori jaoks igati sobilikud. Soodsaks teguriks on ka majanduskasv, mis peaks Poolas möödunud aasta 3,8%-lt kiirenema sel aastal 5,7%ni.

Börsi suurimad firmad on naftakompanii Orlen ja Poola Telekom.

Toomas vaatas, et Orleni omakapitali tootlikkus pole viimasel viiel aastal, kuni 2003. aastani, üle 10% kerkinud ehk on olnud nõrk. 2004. aasta esimene pool on aga tänu edukale kulude kokkuhoiule ja marginaalide paranemisele märksa roosilisem. Naftakompanii viimase 12 kuu omakapitali tootlikkus on tõusnud koguni 15% juurde. Samas on ka aktsia oma hinna viimase poolteise aastaga kahekordistanud. Sellest hoolimata on firma P/E (hinna/tulu) suhe igati madal ehk 7?8.

Kuna konkurents naftasektoris on tugev, püüab Orlen end kasvatada. Kevadel ostis ta suurosaluse T?ehhi suurimas nafta- ja keemiakompaniis Unipetrol, samas läks liitumine Ungari hiiuga MOL nurja.

Poola Telekom seevastu nii atraktiivne Toomasele ei tundunud. Telekomifirma omakapitali tootlikkus on viimase viie aasta jooksul olnud 5?7% ning käibe kasv on sarnaselt Eesti Telekomiga pidurdunud. Ka on aktsia hind viimasel aastal liikunud suunatult. Lisaks on Poola Telekomil suur võlakoormus (54% varadest), mille tulemusena ületavad aastased intressimaksed firma puhaskasumi.

Väga huvitava ettevõttena paistis Toomasele aga Eestiski tegutsev Cersanit. Poola vannitubade sisustuse tootja kasv on muljetavaldav. Viimase viie aastaga on nii käive kui ka kasum kasvanud neli-viis korda. Kompanii omakapitali tootlikkus on viimased aastad püsinud 20?25% juures. Ka investorite jaoks pole firma edu saladus. Sel aastal on väärtpaber tõusnud umbes 50% ja firma P/E suhe liigub 20 juures.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing