Nafta hind liigub taas kiiresti üles

Alvar Jõgeva 03. september 2004, 00:00

Nafta hind tegi kahe päevaga läbi kiire tõusu, kui kolmapäeval vähenesid USA naftareservid oodatust kiiremini ja Jukos teatas, et kohus otsustas külmutada firma pangakontod.

Moskva kohus külmutas kolme Jukose üksuse pangakontod, mis võib lõpetada üksuste töötajatele palkade maksmise. Pärast seda uudist spekuleerisid turud, et naftatarned katkevad. ?Jukos aitab nafta hinnal tõusta,? ütles ADM Investor Servicesi maakler Tim Noest Bloombergile. ?Asjaolu, et firma pole võimeline palka maksma, teeb olukorra tõsiseks,? lisas Noest.

USA naftareservid vähenesid eelmisel nädalal 4,2 miljoni barreli võrra, mis oli enam, kui analüütikud ootasid. New Yorgi kaubabörsil tõusis selle uudise tõttu nafta hind 4,5 protsenti. Võrreldes eelmise aastaga on reservide maht kaks protsenti suurem.

Nafta hind kerkis eile New Yorgi kaubabörsil 44,59 dollarini. Naftabarreli hind saavutas tipptaseme 20. augustil, kui see fikseeriti 49,40 dollaril. Must kuld kerkis rekordtasemele, kui OPEC ei suutnud heastada naftatarnete katkemisi. Nafta hinnast moodustas olulise osa ka terrorismipreemia, mis analüütikute hinnangutel ulatus 10 dollarini.

Venemaa president Vladimir Putin lubas teisipäeval suurendada Venemaa naftatoodangut. Venemaa pumpas käesoleva aasta kaheksal kuul keskmiselt 9,1 miljonit barrelit naftat päevas. Jukose saaga pole Venemaa naftaeksporti vähendanud, kuid tarnete katkemise oht on väga suur, ja turg arvab selle hinna sisse.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing