Kiire majanduskasv soosib firmade arengut

Raivo Sormunen 06. september 2004, 00:00

Eesti majanduskasv ulatus tänavu teises kvartalis statistikaameti esialgsete näitajate põhjal 6 protsendini. Kvartal varem oli kasv 6,8%. Kõrged numbrid annavad koduturule suunatud ettevõtetele hea võimaluse kiireks käibe ja kasumi kasvuks.

Samas on siseturul tegutsevatel suurematel firmadel kiire kasv piiratud, kuna Eesti rahvaarv on kõigest 1,35 miljonit ning turistide juurdevoolust võidab vaid osa teenindusettevõtteid (majutus, toitlustus), neid aga kohalikul börsil pole.

Tallinna börsi firmadest sõltuvad kõige enam Eesti turu tugevusest ja elanike paranevast maksevõimest ja Tallinna Kaubamaja, Eesti Telekom ja Saku Õlletehas. Esimesena mainitu peaks olema ainus börsifirma, kes ekspordi pealt ei teeni.

Samas näiteks Norma ei sõltu Eesti majandusest üldse, kuna ta toodangust läheb ekspordiks ligi 99%. Ohutusrihmade tootjale on tähtis eelkõige venelaste huvi kohaliku autotööstuse toodangu vastu ning Autolivi kaudu kogu maailma majanduse (autotööstuse) käekäik. Ka farmaatsiatehase ekspordi osakaal on väga suur (üle 97%), kuid seda peamiselt seetõttu, et firma müügitegevust koordineerib suuromanik Grindex.

Kõige laiema ekspordiampluaaga firmaks tuleb pidada Viisnurka, kelle toodangust läks mullu eksporti kolmveerand. Erinevalt paljudest teistest börsifirmadest, kes on spetsialiseerinud eelkõige naaberturgudele, on Viisnurga ekspordimaad Euroopa suured turud. Kuna Vana Maailma majandus on viimased aastad kiratsenud, on see jätnud oma jälje ka Viisnurga tulemustesse.

Samas on väga hea potentsiaal ka Baltimaades (Hansapank, Merko Ehitus, Rakvere Lihakombinaat, Baltika) tegutsevatel firmadel, kuna Läti ja Leedu majanduskasv on Eesti omast viimasel ajal isegi kiirem.

Eesti Telekomi käive ületas reedel 65 miljonit krooni, mis on viimase kvartali kõrgeim näitaja. Telekomifirma käive on olnud tavapärasest suurem juba viimased kolm päeva. Väärtpaberi hind langes päevaga vaid 0,7%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing