Maseko mängud Pärnu jõe kaldal

Kalev Vilgats 06. september 2004, 00:00

Pärnakate üllatus oli suur, kui 31. augusti Äripäevas ilmus kuulutus, et AS Maseko müüb avalikul kirjalikul enampakkumisel, alghinda määramata, Pärnu Kalatööstuse, mille pindala on 130 406 ruutmeetrit. Kinnistu asub Pärnu jõe kaldal.

Üllatus süvenes veelgi, kui selgus, et juhuslikult oli samale päevale sattunud Maseko, Eesti Kalaliidu ja Pärnu linnavalitsuse kohtumine, kus pooled said suud puhtaks rääkida.

Maseko Pärnu kalatööstusega on vana häda. Niipea, kui seal käivitub kalajahutootmine, levib linnas hais. Allatuule kandus lehk päris kaugele, mistõttu kevadel nõudis ligi tuhat allkirja andnud linlast kalajahu tootmise lõpetamist.

Maseko ja Pärnu linnavalitsuse suhted, mis niigi polnud kiita, teravnesid veelgi. Nimelt oli Maseko linnavalitsuselt kooskõlastust saamata teinud valitsusele avalduse oma sadamale nime saamiseks, kuigi Pärnu linna arengukava ei näe kesklinna sillast ülespoole ette mingeid sadamaid. Sadamaga oleks saanud surmahoobi sõudesport Pärnu jõel.

Õli lisas tulle Maseko soovimatus arvestada kallasraja seadusega. Linnavõim on otsustanud, et Pärnu jõgi tuleb muuta atraktiivsemaks ning tagada jõele juurdepääs mõlemal kaldal. Maseko kalatööstuse juures ulatub aga tõkestav traataed veeni välja. Nii Pärnu linnapea Väino Hallikmägi kui ka Maseko eestkõneleja, Eesti Kalaliidu juht Valdur Noormägi kinnitasid Pärnu Postimehele, et kohtumine linnavalitsuses ja müügikuulutus Äripäevas langesid kokku juhuse tahtel ning linnale ei püüta inimeste tööta jätmisega survet avaldada. Võib-olla. Aga võib-olla ka mitte. Tootmise lõpetamine Pärnu kalatööstuses tähendaks 365 töötaja tänavale sattumist, mis kindlasti pingestaks seisu Pärnu tööturul.

Kuigi kalatööstus kasutavat üle 13hektarilisest kinnistust alla poole, on müüki pandud siiski kogu kupatus. Miks peaks võimalikku uut omanikku huvitama Venemaale tootev kalatööstus? Maseko käivitab tootmise Pärnus sel kuul. Väidetavalt on kalajahu tootmise täiustamisse investeeritud kaks miljonit krooni ja hais ei peaks enam pärnakaid häirima.

Linlaste skepsist võib leevendada vaid see, et 30. septembrist hakkab kehtima õhusaaste seadus, mis sisaldab mõistet ?ebameeldiv lõhn? ja mille alusel on lihtsam Maseko vastu sanktsioone rakendada, kui lubadused peaksidki vaid lubadusteks jääma.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing