Tants Inteli raporti ümber

Raivo Sormunen 06. september 2004, 00:00

Möödunud reedel käis tants nii siin kui seal pool Atlandi ookeani Inteli kolmanda kvartali nõrga käibeprognoosi ümber.

Kui veel neljapäeval lisasid investorid maailma suurima pooljuhtide tootja aktsia hinnale protsendi, lootuses, et neil ei tule kompanii raportis pettuda, siis õhtutundidel avaldatud raport valmistas kõigile peavalu. Inteli alandas kvartalikäibe prognoosi keskeltläbi 5% ning lisaks kärpis kasumimarginaale.

See pani tegutsema ka pangad. Näiteks maaklerfirma Merrill Lynch alandas pärast käibekärpe uudist kohe Inteli kasumiprognoosi ning hoiatas, et kompanii probleemid ei jää vaid käimasolevasse kvartalisse.

Peasüüdlase aktsia langes Nasdaqi börsil 20,05 dollarini ehk 7,3%.

Enne seda olid Vana Maailma börsidel jõudnud langeda firma kahe suurima Euroopa konkurendi, ASMLi ja Infineoni aktsia mõlemad 4% jagu.

Ericsson ja Nokia reageerisid Inteli raportile erinevalt. Esimese aktsia odavnes 2,4% ning taandus 20,30 Rootsi kroonini. Teine aga lisas neljapäevasele 3,7% tõusule reedel veel 1,8% ning sulgus 10,22 eurol ehk pooleteise kuu kõrgeimal tasemel.

Aktsiat toetas tõenäoliselt turu-uuringufirma Gartner, kes arvutas neljapäeval välja maailma mobiiltelefonide tootjate teise kvartali turuosad ja avastas, et Nokia osakaal on kvartaliga kasvanud 28,9%-lt 29,7%ni.

Kolmandat päeva järjest lõpetas tõusuga ka Skanska, kes võitis möödunud kolmapäeval 8,2 miljardi Rootsi krooni (14 miljardi krooni) eest tellimusi. Maailma suuruselt teise ehitusettevõtte aktsia pani nädalale punkti 72 Rootsi kroonil ehk 2,1% plussis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:42
Otsi:

Ava täpsem otsing