Prokuratuur algatas Flora juhtide suhtes kaks kriminaalmenetlust

Inno Tähismaa 08. september 2004, 15:48

Põhja ringkonnaprokuratuur algatas Flora juhtide vastu kaks kriminaalmenetlust seoses ametiseisundi kuritarvitamisega.

Esimese menetluse, mis puudutab AS Flora Kommerts juhatajat Enn Kautsi, algatas prokuratuur 31. augustil. Teine menetlus AS Flora Liit juhataja ja AS Flora Kommerts finantsjuhi Rita Kulli suhtes algatati eile, 7. septembril.

?Kuna menetlus käib, siis rohkem sisu kohta praegu öelda ei saa,? kommenteeris uurimise käiku ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Erle Rudi.

Uurimise all on samad juhtumid, millest Äripäev kirjutas nädal aega tagasi. Nimelt üritasid kaks Flora tegevjuhti ja osanikku, Elmar Kruusma ja Rita Kull enda kontrolli alla saada magusamaid tükke Flora ettevõtete grupi varadest. Selleks müüs Kull enda juhitava AS Flora Liit bilansist välja kaks kinnistut asukohaga Laki 5 ja Paldiski mnt 25 ilma selleks nõukogult nõusolekut küsimata ja alla turuhinna. AS Flora Kommertsi juhatuse liige Enn Kauts aga suurendas ilma nõukogu nõusolekuta tütarfirmade AS Flora Vara ja AS Flora Kadrina kapitali nii, et nendes ettevõtetes said kontrollpaki omale Elmar Kruusma ja Rita Kull. Kokku said Kruusma ja Kull enda kontrolli alla vara enam kui 100 miljoni krooni väärtuses.

Flora ettevõtete ülejäänud kolm osanikku ja nõukogu liiget, Peeter Jantson, Linda Terras ja Veiko Eslon on mängust kõrvale jäetud. Nad olid Flora Kommertsis ka palgatööl, vastavalt arendusjuhi, pearaamatupidaja ja AS Tehnoflora juhi ametis. Neid enam tööle ei lubata, neilt on võetud ametiga seotud autod, mobiiltelefonid ja krediitkaardid.

Tüli Flora osanike vahel lahvatas aasta algul pärast seda kui kolm osanikku ilmutasid soovi müüa oma osalus ettevõttes. Konflikt vindus kuni augusti alguseni, mil kaks nõukogu liiget otsustasid vara omale haarata.

Flora juhtum oleks Hansapanga näitel sama, kui Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv oleksid soovinud oma aktsiad Swedbankile müüa ja Rain Lõhmus ning Heldur Meerits oleks olnud vastu. Ühel päeval oleks Mõis ja Tamjärv avastanud, et neid enam ettevõttesse tööle ei lubata, nende autod on arestitud, krediitkaart ja mobiiltelefon kinni pandud. Samal ajal oleks Lõhmus ja Meerits laiendanud Hansapanga aktsiakapitali nii, et nad oleksid seal saanud kontrolliva osaluse ning müünud siis Läti Hansapanga ja Hansa Liisingu alla turuhinna enda kontrollitavale Hansapangale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing