Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ansip: ministriamet on mulle suur väljakutse

Inno Tähismaa 09. september 2004, 14:20

Tartu linnapea Andrus Ansip ütles intervjuus, et majandusministri amet on talle suur väljakutse, aga kas ka hea amet erakonna juhile, on iseküsimus.

Järgneb intervjuu Andrus Ansipiga, kes valitakse suure tõenäosusega 21. novembril toimuval Reformierakonna üldkogul erakonna esimeheks.

<b>Olete andnud nõusoleku hakkama majandus- ja kommunikatsiooniministriks. Kas vahetate Atoneni välja?</b>
Mina olen üks võimalikest kandidaatidest majandusministri kohale, kui praeguse majandusministri tagasiastumispalve rahuldatakse. Erakonna korraline juhatuse kogunemine pidi toimuma järgmisel kolmapäeval, nüüd toimub see esmaspäeval kell 9. Minu isiklik otsus langeb koos juhatusega. Siis on ka teada, kelle Reformierakond esitab.

<b>Kas Atoneni otsus oli üllatus?</b>
See ei tulnud üllatusena ei mulle ega eesti rahvale. Atonen on korduvalt lubanud, et kui ei saa valitsuse toetust, astub tagasi. Ent selline otsus polnud oodatud, kõik ootasid lahendust.
See on Reformierakonnale kombeks, et keskendutakse probleemide lahendamisele.

<b>Atonen avaldas siis umbusaldust valitsusele?</b>
Selles sammus on konstateering, et ei suudetud teha sellist ettepanekut, millele saaks kabineti toetuse. Eesmärk oli üllas, hoida kokku maksumaksja raha ja võidelda maksumaksja raha efektiivse kasutamise eest. Ent lepinguni jõutud pole ja esimene oktoober läheneb hirmuäratava kiirusega.
Minu arvates on ministeeriumi ja laevafirma positsioon võrdne. Kõik trumbid pole saaremaa Laevakompanii käes. Saaremaa Laevakompanii on ise huvitatud, et tegevus jätkuks. Ettevõte on eluliselt huvitatud veo jätkamisest..
Kokkulepped on võimalikud, ma ei välista kohustamise varianti. Karta ei tasu kohtusse minekut, kuna Eesti Vabariigi kohus on õiglane.
Ma analüüsisin laevakompanii motiive, ettevõte on väga huvitatud, et saaks reisijaid edasi vedada.

<b>Mida Teie oleks Atoneni asemel teinud?</b>
Spekuleerima ma ei hakkaks. Usun, et Atonen langetas otsuse parema äranägemise järgi.

<b>Kui te ministriametisse asute, kuidas leitakse uus linnapea?</b>
Esialgu olen mina kui üks võimalik kandidaat majandusministri ametisse. Kui minust saab minister, peab linnavalitsus tagasi astuma. Valitakse uus linnapea, kes määrab uue koosseisu. Elu seisma ei jää. On palju väärilisi inimesi, kes võiks töötada Tartu linnapeana.

<b>Ministriamet tähendab, et peate enda jagama kahe linna vahel.</b>
Olen end jaganud juba pikemat aega kahe linna vehl. Kerge see pole. Ei saa olla suures poliitikas, kui pole sellises infoväljas, mis hõlmab tervet riiki. Suvehooajal oli rollide ühitamine lihtne. Ma ei välista, et ühitan Tartu linnapea ja reformierakonna esimehe ameti. Pole välistatud ka majandusministri ja Reformierakonna esimehe ameti ühitamine.
See on tõsine arutelu erakonna see, kui valitakse uut majandusministri kandidaati. Öeldakse, et kui vaenlane kiidab, siis mõtle, kus oled teinud vea. Kui opositsioonipoliitikud mind pakuvad, siis tuleks mõelda, miks on see neile hea ja mulle halb.
See on tõsine väljakutse. Praamiliiklus on väljakutse. Samuti elektrienergia tarnekindluse tagamine. On selge, et energiavõrgud vajavad investeeringuid. Hinnatõusust ei pääse. Ent sellised otsused pole rõõmustavad ega meeliülendavad. Kunagi unistasime praamiliiklusest, mis ei vaja dotatsiooni, täna oleme sellest saja miljoni krooni kaugusel.

<b>Miks on selline olukord tekkinud?</b>
Ilmselt valearvestus majandusministeeriumis.

<b>Miks peaks opositsioonipoliitikud teile halba soovima. Ehk mõtlevad nad riigimehelikult ja te oleksite tõesti võimeline probleeme lahendama.</b>
Minule on majandusministri amet suur väljakutse, aga kas ta on ka hea amet erakonna juhile, see on iseküsimus. Reformierakond pole samas hoidnud probleemide lahendamisest kõrvale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing