Fiksintressiga kodulaen püsib ni?itootena

Andris Feldmanis 14. september 2004, 00:00

Hetkel pakuvad pikaajalist, kuni kümneaastast lukustatud intressiga eluasemelaenu Hansapank, Ühispank ja Nordea Pank. Homsest hakkab seda tegema ka Sampo Pank.

Hansapank on pärast fikseeritud intressiga turule tulemist juuni lõpus sõlminud kümmekond sellist laenulepingut umbes 25 miljoni krooni ulatuses. See moodustab veidi alla 1% kõigist Hansapanga eluaseme laenu- ja liisingulepingutest sel perioodil.

Hansapanga eralaenude arenduse osakonna juhatajale Kersti Arrole vähene huvi fikseeritud intressidega laenude vastu enda sõnul üllatusena ei tulnud. ?See on väga loogiline, kuna meie inimesed ei ole veel tunda saanud, mida intresside tõus tähendab,? rääkis ta. ?Seni on olnud olukord, kus kuue kuu Euribor on pidevalt langenud või on enam-vähem paigal olnud.?

Homsest lukustatud intressiga laene pakkuma hakkav Sampo Pank ei looda selle teenuse suurele edule. ?Soovime lihtsalt neile klientidele, kes on huvitatud pikemaajalisest intressi fikseerimisest, pakkuda seda võimalust,? ütles Sampo Panga kommunikatsioonijuht Anneli Rõuk.

Ühispangas on lukustatud intressiga laenude osa kõigist eluasemelaenudest 1,6%.

Ühispanga eralaenude arendusjuhi Triin Messimase sõnul on ujuvintressiga laen hetkel nii odav ja kuna siiani on Euribor ainult langenud, ei tunne tarbijad põhjust lukustatud intressiga laenule mõelda. ?Üks põhjus on kindlasti ka see, et ollakse ootel ja vaadatakse, mis turuintressidega edasi saab,? sõnas Messimas.

Sama rääkis ka Nordea Panga turundusjuht Signe Anton, öeldes, et hetkel on fikseeritud intressiga laenulepinguid sõlmitud suhteliselt vähe. Samas on tema sõnul hulgaliselt kliente, kes on valmis intressituru muutudes kohe reageerima ja minema üle lukustatud intressiga laenule.

Messimase sõnul on fikseeritud intressiga laenu sihtgrupiks eelkõige teadlikumad laenuvõtjad, kes on asja enda jaoks läbi mõelnud. ?Selliste klientide seas oli juba paar aastat tagasi huvi selle teenuse vastu,? lisas ta.

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jaak Tõrsi sõnul võiks maandada laenuvõtmisega seotud riske ka riiklike meetmetega. ?Intressi tulumaksuvabastus ja KredExi tooted võiksid soodustada fikseeritud intressiga eluasemelaenude võtmist,? sõnas ta.

Arro sõnul jääb fikseeritud intressiga kodulaen ni?itooteks siiski veel vähemalt mõneks aastaks. ?Arvan, et kohe, kui Euribor hakkab tõusma, muutub see populaarsemaks,? lisas Arro.

Lukustatud intressi määr ületab ujuvintressi Eesti pankades poolteise kuni kahe protsendi võrra. Samas aitab see kindlustada end võimalikust baasintressi tõusust tuleneva tagasimaksete suurenemise vastu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:43
Otsi:

Ava täpsem otsing