20 oma looga tooli

Tiina Kolk 17. september 2004, 00:00

Eestis teatakse meie kuulsate põhjanaabrite Alvar Aalto, Eero Saarineni ja Eero Aarnio toole. Nüüd on Laste Maailma galeriis väljas mitmekülgse ja eduka, rahvusvaheliste auhindadega pärjatud soome sisearhitekti ning mööblidisaineri Timo Saarnio loomingut tutvustav rändnäitus, mida esmakordselt sai näha tänavu veebruaris Jaapanis.

Pilditahvlid annavad ülevaate andeka disaineri elust ja loomingust. Tuleb välja, et Timo Saarnio karjääri iseloomustavad kümneaastased tsüklid. Aastail 1971?1981 töötas ta pärast Helsingi kunstiülikooli lõpetamist eri arhitektuuribüroodes sisearhitektina, järgnevad kümme aastat tegi ta seda sama tööd oma büroos. Aastast 1992 tegutseb ta vabakutselise mööblidisainerina.

Näituse eksponaatideks on aga 20 Saarnio tooli, mis on loodud aastail 1989?2004. Iga tooli juurde on lisatud autori selgitus, tutvustus, vormi- ja materjaliõpetus. ?Toolide loomine on lahe ja väljakutset pakkuv. See on põhjus, miks mu näitus koosneb peaasjalikult toolidest. Lisaks toolidele esitan ka muid töid, olen need valinud nii, et külastajal tekiks pilt soome sisearhitekti tööpõllu avarusest,? ütleb Timo Saarnio oma väljapaneku saatesõnas.

Suurem osa näitusel eksponeeritud toolidest kannab endas skandinaavialikku aegumatut traditsiooni. Neid toodetakse Soomes, aga ka Itaalias ja Jaapanis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:27
Otsi:

Ava täpsem otsing