Börsil domineerisid väikeinvestorid

Alvar Jõgeva 21. september 2004, 00:00

Tallinna börsil kauplesid peamiselt väikeinvestorid, kes hoidsid tehingute arvu üleval, päeva lõpus liigutati suuremaid plokke, mis tagasid arvestatava käibe.

Kümme minutit enne börsi sulgemist oli käive vaid 2,5 miljonit krooni, samas oli tehtud ligi 50 tehingut, mille taga seisid väikeinvestorid. Viimased minutid ja kokkulepitud tehingud peale kella kahte tagasid siiski arvestatava käibe.

Põhinimekirjas jäi Hansapanga ja Telekomi aktsia hind muutumatuks. Esimene neist on vähem kui krooni kaugusel rekordtasemest, mis saavutati 18. augustil peale tugevate majandustulemuste avaldamist. Liideraktsiatest tõusis läbi Norma aktsia hind, mis kerkis 0,65 protsenti, 97,01 kroonini.

Suurima tõusu tegi läbi Viisnurga aktsia hind, mis kerkis kolme tehingu käigus 4,92 protsendi võrra 20,03 kroonini. Firma plaanib keskenduda mööbli tootmisele ja müüa ülejäänud üksused. Investori seisukohalt on oluline, millise hinnaga suudetakse kõrvaltegevused müüa. Kui müügist saadud rahaga suudetakse mööblitootmine korralikult käima panna, võiks oodata aktsiahinna tõusu. Kuid hetkel on õhus palju ebakindlust, mis investoritele ei meeldi.

Reedel ületas teise pensionisamba kogumaht 2 miljardi krooni piiri. Sellest osa on investeeritud ka Tallinna börsile.

Edaspidi peaks pensionifondidel olema järjest suurem roll ka Tallinna börsil, kuna mahud kasvavad. Ilmselt hakkavad fondid iga turu langust kasutama ostuvõimalusena. Samas on investeerimisvõimalused Tallinna börsil üsna piiratud, arvestatava likviidsusega on vaid liideraktsiad. Fondijuhid on leidnud huvitavaid firmasid Ida-Euroopas, kus aktsiad on suhteliselt odavad ja likviidsus on parem kui Tallinna börsil.

Huvitav on jälgida pensionifondidevahelist võitlust. Osa fondijuhte eelistab investeerida indeksiaktsiatesse, et saavutada turu keskmine tootlus. Teised püüavad turgu üle kavaldada, valides konkreetseid tugeva tõusupotentsiaaliga aktsiaid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:44
Otsi:

Ava täpsem otsing