Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Raismiku talu pakub igal aastal uuendusi

Kaarel Aluoja 21. september 2004, 00:00

Pruugib vaid pool aastat vahet pidada ning taas Järva? ja Pärnumaa piiril asuvasse Raismiku tallu põigata, kui seal toimetav Jüri Rõõmusaar (68) jälle millegi uuega üllatab.

Seekord hakkas õuel silma uue hoone puitsõrestik ? tulevane muuseumimaja endisaegse talutehnika tarvis, nagu hiljem selgus. Eluhoone naabruses ilutses aga tuttuus hiigelkiik: selline istepinkide ja suure söögilauaga varustatud õõtsuv lavats.

Jüri ise kõndis kummikutes mööda lirtsuvat muru, juhendas keskõuel suurelt kiletükilt vilja varju alla kandvaid sulaseid ning kirus ilma. «Näe, vihmapilv jälle tulemas, lootsime veidi teri tuulutada, aga ega siis ilm anna!»

Kuigi ta ütles vilja kevadel vähe külvanud olevat ? kõigest 45 hektarit ? ,oli nädal tagasi sellestki pool võtmata. «Aina upume, savi on siin kõikjal all, pinnas ei võta enam taevast tulevat vett vastu,» seletas Rõõmusaar. «Kasu pole sellestki, et põllud vastu Pärnu jõge paiknevad: kalle jõe suunas on negatiivne.»

Nii ei päästvat seegi, kui päev jääb sajuta: maa lihtsalt ei kanna enam masinaid. «Saatsin kombaini peale, iga kahe meetri tagant oli sees. Kas tasub siis üldse koristamisega pingutada,» arutles ta.

Kuigi viljakoristus Raismiku põldudel võtab tänavu peremehe vaid vanduma, tööst talus puudust pole: veel videviku saabudeski undavad hiiglaslikus kõrvalhoones viljaveski ja kuivati, mõni tund varem pandi selleks päevaks seisma saekaatri mootor.

«Teen teenust,» sõnas Rõõmusaar. «Ega siis kõigil maad nii märjad ole kui mul. Ning sellega, mis oma põldudelt tuleb, käin turul: inimesed tahavad ju töö eest palka saada. Aga tooret ma ei müü: ise pressin, ise jahvatan, ise saen ka palgi ? et tooret müüa, selleks peab ikka suurtootmine olema.»

Raismiku talu tooted on teada?tuntud Pärnu, Paide ja Türi turul, iga reede käib Jüri ka Tallinnas oma toodangut müümas. «Lihtjahu odrast, rukkist, nisust ning kaerast, püülid, kruubid, tangud, manna, klii, helbed, terad, spelta, presskaer,» loetles ta. Kokku paarkümmend nimetust viljatooteid.

Kui siia lisada veel rapsi? ja linaõli, üht?teist veel, teeb ligi 30 tootenime, mida Jüri letilt osta on.

Õli pressimisega alustas Rõõmusaar juba aastaid tagasi, siis, kui Saksamaalt Türi taluliidu vahendusel õlipressi muretses. Järvamaal oli ta üks esimesi rapsiõli tegijaid, lubades seda tookord koguni sõidukite tarvis tootma hakata.

«Masinakütteks toota ei tasu end enam ära, õli tuleb liiga kallis,» selgitas ta. «Nii kui hullulehmatõbi algas, läks raps kallimaks. Toidu tegemiseks on rapsiõli aga hinnatud. Mul endal oli tänavu rapsi maas seitse hektarit, aga seegi on võtmata: toores alles.»

Sama hinnatud kui õli on Rõõmusaare ütlust mööda ka õlikook. «Kõik tahavad kooki, käivad seda suisa otsimas,» kiitis ta. «Raisku ei lähe midagi. Lõpuks müün sademegi maha, see läheb Audrusse hõberebastele. Millest neil muidu karv läigib.»

Õli pressib ta ka linast ning sinepist. «Sinepit kasvatan ma mitmel eesmärgil: lisaks õlile on ta hea meetaim. Sinep annab meele eriliselt pikantse maitse, Tallinna turul tahetakse mu mett väga.»

Õlilina hakkas ta kasvatama aga pärast seda, kui oli eelnevalt kiudlina katsetanud. Viimast külvas Rõõmusaar Pärnu linavabriku tarvis: linavabrik otsis endale kodumaise toorme tootjaid, aitas koostööpartnereil ka linaseemne külvata, hiljem saagigi koristada.

Järgmisena tuli tal mõte maitse? ja ravimtaimi kasvatada. «Turule pääseda on raske. Olen püüdnud nii Saksamaale kui Põltsamaa Felixisse sisse saada ? ei saa,» sõnas ta. «Sellegi poolest on mul päevakübarat, koriandrit ja muudki maas, aga tänavused vihmad keeravad selle äri mokka.»

Veel on Jüri külvanud põlduba, hernest, möödunud kevadel pani ta maha 4300 kapsataime. «Hapukapsas on talvel minev kaup,» märkis ta.

Ideedest Raismikul puudust pole. Tänavused uued sordid talu põldudel on talituder ning ?oder. Esimene neist on õlitaim. Möödunud aastal alustas Rõõmusaar ürgnisu ehk spelta ja õlenisu tootmist.

«Õlgkatused on moeküsimus, selle tarvis on kohe eraldi nisusort.» pajatas ta. «Katsetasin möödunud aastal koos ühe teise talunikuga, seemne saime Inglismaalt. Paraku nii vähe, et mul jagus esialgu vaid pool hektarit külvata.»

Juba järgmised plaanid idanevad Rõõmusaare peas, neist ta aga kõva häälega rääkida veel ei taha. Kõigi uuenduste eest, samuti seetõttu, et tööde kõrval on suudetud ka talu väljanägemine korras hoida, hindaski Eesti talupidajate keskliit Raismiku talu möödunud aastal alternatiivtalude kategoorias tunnustuse vääriliseks.

Enne kui Jüri Rõõmusaar talupidajaks hakkas töötas ta Vändras Mistra vaibavabrikus. Mistra vabriku tiiva all toimetas sel ajal ka noorte tsirkuseartistide rühm, kelle tegemistele Jüri agaralt kaasa aitas. Kui nüüd vaadata Raismiku talu tegemisi, siis on tunne, et tsirkusenumbritest on peremees Rõõmusaarele talupidamisse üht-teist üle võetud. Kui ta tunneb, et liiga paljud sama numbrit kordama hakkavad, otsib ta kohe uue väljundi.

Kohe kui puidust euroaluste tootjaid hakkas turule juurde tulema, hakkas ta õli pressima, kui biodiiseli tootmine asjaajamisse takerdus, käivitati küttepuude tootmine ja pakendamine ja nii edasi.

Aastaid tagasi juhtusin Raismiku talus käima just parasjagu Eesti Vabariigi aastapäeval. Vaatamata riigipühale käis kiire puulõhkumine, sest õhtul pidi auto vajalikule kogusele järele tulema.

Hoolimata sellest, et mitte kõiki mõtteid pole päriselt teostada õnnestunud, ideedest tal igatahes tänaseni puudu ei paista tulevat. Kohalikku ajalehte lehitsedes avastab sootuks vastupidistvastupidist, Raismikul tehakse kogu aeg miskit, proovitakse, katsetatakse, mitte ei oodata teiste soovitusi või näpunäiteid.

Ning kui Raismikult toodud rapsiõliga pannkooke küpsetada, võib kindel olla, et tulevad ilusad kuldsed koogid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:44
Otsi:

Ava täpsem otsing