Tuhanded FIEd kogumispensionist ilma

Anne Oja 22. september 2004, 00:00

Varem ei saanud FIEd ettevõtlustulude pealt kogumispensioni makset tasuda. Kogumispensioni ehk II sambaga oli enne kogumispensioni seaduse muudatust mõtet liituda vaid nendel FIEdel, kes paralleelselt ettevõtlustuludega said mõnelt tööandjalt ka sotsiaalmaksuga maksustatud palka.

Samas ei saa praegu pensioni II sambaga liituda enam need füüsilisest isikust ettevõtjad, kes on sündinud aastatel 1942?1961. Veidi rohkem kui kuu aja pärast lõpeb II sambaga liitumise võimalus veel poolteisele tuhandele aastatel 1962?1964 sündinud FIE-le, kes teenivad tulu vaid ettevõtlusest.

Maksu- ja tolliameti andmetel sai mullu 16 235 FIEt tulu ainult ettevõtlusest. Peale ettevõtlustulude sai ka tavalist palka, millest oli võimalik kogumispensioni makseid teha, 10 041 FIEt. Kokku on FIEsid 50 000 ringis.

Füüsilisest isikust ettevõtjana Laheotsa talu pidav Johannes Valk ütles: ?See on nagu viinamarjad rebasele. Kindlasti on neid, kes on huvitatud II sambaga liitumisest.? Valk pole ühegi pensionisambaga liitunud, kuid lisas, et võimaluse korral teeks seda.

Ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna kinnitas, et kogumispensioni loomisel põhjendasid nii rahandus- kui ka sotsiaalministeerium FIEde kõrvalejätmist võimatusega kindlaks teha nende palgatulu osa kogu teenitud tulust. ?Mina küll arvasin, et asi on põhimõttes ? FIEsid meil ei armastata,? lisas Kärsna. ?Jutte, et ise olid loll või et teid on ju nii vähe, on nüüd piinlik kuulata.?

Riigi rahanduskomisjoni juhi Andres Lipstoki sõnul on FIEde mure täiesti arusaadav, sest neil polnud põhjust ennast registreerida. ?Nad teadsid, et ettevõtlustuludelt maksta ei saa.? Lipstok lubas, et kui saab seaduse ülevaatamise taotluse, hakkab kogumispensioni seaduse muudatust menetlema. ?Võib kaks kuud minna, enne kui asjast asja saab,? lisas Lipstok.

Rahandusministeeriumi finantspoliitika osakonna peaspetsialist Kadi Oorn sõnas: ?Lubades näiteks FIEdel tagantjärele liituda, paneme me ebavõrdsesse olukorda teised, kes samuti on vahepeal ümber mõelnud, kuid liitumisgraafikust tulenevalt enam liituda ei saa.?

Seadus lubab kogumispensioniga liituda kõigil ja vaatamata sellele, kas nad on FIEd, töötud, vanemapuhkusel vms. Kohustusliku kogumispensioniga liitumine ei tähenda automaatset kohustust hakata sissemakseid tegema, vaid see eeldab sotsiaalmaksuga maksustatud tulu saamist, selgitas Oorn.

Hansa Pensionifondide fondijuht Robert Kitt prognoosis, et ilmselt uus võimalus erilist liitumistungi kaasa ei too, sest üldiselt on FIEde ettevõtlustulud vägagi madalad.

2003. aastal esitas tuludeklaratsiooni kokku 50 118 FIEt. Neist ligi 24 000 tulid kas ots otsaga kokku või teenisid ettevõtlusest kahjumit.

Aastatel 1962?1964 sündinud FIEd saavad kogumispensioniga liituda vaid 31. oktoobrini. Tänavu pensioni II sambaga liitunutel algab sissemaksete kogumine liitumisavalduse esitamisele järgneva aasta 1. jaanuarist.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing