TeliaSonera ostis Eesti Telekomi aktsiaid turult kokku

Annika Matson 24. september 2004, 00:00

Aktsiad müüdi turuhinnaga, 108,27 krooni tükk. Eelmise nädala alguses sooritatud tehingu tulemusel on TeliaSonera osalus Eesti Telekomis kasvanud 49,26%ni varasema 48,79% asemel.

?Eelmise nädala algul kokku ostetud aktsiate ports on selge märk, et nad pärast 50 protsendi osaluse ületamist teevad kohustusliku ülevõtmispakkumise,? kommenteeris tehingut väikeinvestor Stefan Andersson.

TeliaSonera pressiesindaja Kjell Lindström kinnitas eile, et neil ei ole kavas suurendada oma osalust Eesti Telekomis üle 50 protsendi.

Eelmise nädala algul tehingu läbi viinud Hansapanga aktsiaturgude juht Lauri Lind möönis, et aktsiate juurde ostmine näitab jätkuvat huvi ettevõtte vastu. ?Kas uus pakkumine tuleb ja millal tuleb, seda ma küll prognoosida ei oska,? märkis Lind.

Ligi kümneaastase börsil kauplemise kogemusega kolmekordne maailmameister ja olümpiavõitja Jaan Talts on hilissuvel aktsiaid müünud. Veel 11. juunil oli Taltsil 33 000 Telekomi aktsiat, eile oli tema osalus kahanenud 18 300 aktsiani.

?Hinnad on pikemalt aega paigal seisnud ja otsustasin müüma hakata,? ütles Talts, kes on Suprema klient.

Nii Suprema kui ka tema emafirma Evli on viimasel nädalal Eesti Telekomi aktsiaid juurde ostnud.

?Me võime ju ükspäev osta selleks, et järgmisel päeval sendi võrra kallimalt müüa, see on osa meie tööst,? ütles Suprema turgude osakonna juhataja Sten Sumberg. Eesti Telekomi ja TeliaSonera juhtumi kohta lisas ta, et nende aktsiaost sattus juhuslikult samale ajale.

Kas tuleb kohustuslik väljaostmispakkumine TeliaSoneralt, Sumberg kahtleb. ?Võib-olla on nad lihtsalt otsustanud, et viivad end sellele 50% osalusele võimalikult lähedale, see veel ei kohusta neid pakkumist tegema,? ütles ta.

Ta lisas, et ameeriklaste huvi Eesti Telekomi vastu on vähenenud. ?Välisinvestorite suurem huvi on viimasel ajal olnud väljaspool Hansapanka ja Eesti Telekomi, neid huvitavad Balti riikide väiksemad firmad,? ütles Sumberg.

Supremal on hetkel Eesti Telekomile ?osta?-soovitus ja hinnasihiks on määratud 125,17 krooni (8 eurot).

Kohustusliku ülevõtmispakkumise tegemisest lahutab TeliaSonerat praeguse seisuga 100 miljoni krooni suurune aktsiaost.

?Et TeliaSonera saaks enamusosaluse Eesti Telekomis, on neil vaja veel osta üle miljoni aktsia ehk selle eest tuleb veel üle 100 miljoni krooni välja käia,? ütles Tallina börsi juhatuse liige Jaanus Erlemann.

Väärtpaberituru seaduse kohaselt tuleb kohustuslik ülevõtmispakkumine teha 20 päeva jooksul pärast enamusosaluse saavutamist. Selle aja jooksul peab pakkumine olema kooskõlastatud ka finantsinspektsiooniga.

Ülevõtmispakkumise hinna osas on põhikriteeriumiks, et see oleks õiglane. Õiglase hinna määramisel on abiks rahandusministri määrus:

1. Ostuhind on eelneva kuue kuu jooksul turul selle aktsiaga tehtud tehingute hindade või nendes tehingutes aktsia eest makstud hinna kaalutud keskmine. Äripäeva arvutuste järgi 111,94 krooni.

2. Ostuhind on ülevõtja või temaga kooskõlastatult tegutseva isiku poolt eelneva kuue kuu jooksul selle aktsia eest makstud kõrgeim hind.

13. septembril tehti 643 193 Eesti Telekomi aktsiaga tehing tasemelt 108,27 krooni, mille taga oli TeliaSonera.

3. Ostuhind on ülevõtja või temaga kooskõlastatult tegutseva isiku poolt eelneva kuue kuu jooksul selle aktsia eest makstud kaalutud keskmine hind ja/või

4. ostuhind ei ole madalam 10 protsendi võrra ülevõtmispakkumise taotluse finantsinspektsioonile käesolevas määruses sätestatud korras esitamise päevale eelnenud kümne kauplemispäeva vastava aktsia hindade kaalutud keskmisest.

Kuna uut pakkumist pole olnud on viimase kümne päeva kaalutud keskmine hind 108,03 krooni.

5. Ostuhind ei ole madalam kui aktsia bilansiline maksumus ehk väärtus. Äripäeva andmetel 30. juuni seisuga 24,42 krooni.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:45
Otsi:

Ava täpsem otsing