Varius toob lavale ?Lahkumise?

Christel Karits 24. september 2004, 00:00

Näidendi keskmes on ühe operetitrupi liikmete põgenemine Rootsi ja nende edasine elukäik. Tegevus algab aastal 1944 ja lõpeb eelmise sajandi viimastel kümnenditel. Eriline koht on etenduses muusikal ja luulel, nagu Variuse teatri tükkides kombeks.

?Lahkumise? muusikaline kujundaja ja helilooja on paadipõgenike järeltulija Toomas Tuulse Stockholmist, kunstnik Karmo Mende, kostüümikunstnik Annely Pahman, valgustaja Raivo Parrik.

Eestlasi kehastavad Ilona Sillamaa, Diana Dikson-Soom, Raivo Mets, Toomas Tross, Andres Liivak ja Rene Soom, rootslasi Maria Laatspera, Terje Rinne ja Peeter Kaljumäe. Rootsi luuletaja Bo Setterlindi osas astub üles Väino Rast.

Projekt on valminud koostöös Rootsi suursaatkonna, Rootsi Instituudi ja Eesti Rahvusraamatukoguga.

28. septembrist 1. oktoobrini toimuvad rahvusraamatukogus iga päev kell 17 ettekanded, teemadeks paadipõgenemine, eestlaste vabadusvõitlus Rootsis, seal ilmutatud trükised, loodud muusika jne.

Etendust ?Lahkumine? mängitakse kõigil päevadel rahvusraamatukogu teatrisaalis algusega kell 19.

Suurte ja tuntud teatrite kõrval tegutseb Eestis ka väiksemaid projekti- ja vabatruppe. Üks neist, Varius, loodi 1987. aastal nime all luuleteater Varius. Esimesed lavastused olid ?Tuulearmuke? (Betti Alveri loomingu põhjal), ?Mis on meist alles?? (Jaan Kaplinskist), ?Arbujate aegu? ja ?Umbsed tõed? (Kalju Lepikust ja kirjanduslikust rühmitusest Tuulisui).

Varius teebki põhiliselt kirjandus- ja kultuuriloolisi lavastusi vähetuntud või unustatud loovisikutest (Ella Ilbak, Arno Vihalemm, Aino Tamm, Nils Ferlin, Karin Boye jne).

Variusest on tuule tiibadesse saanud Dan Põldroos, kes veel mõni aasta tagasi kehastas nimitegelast lavastuses ?Tervist, härra Vilde!?. Viimastel aastatel on endiste vanalinnastuudiolaste Raivo Metsa, Egon Nuteri ja Peeter Kaljumäe ning eksvanemuislase Heli Vahingu osalusel lavale toodud etendusi ka Eesti teatri- ja huumorilegendide ? Paul Pinna ja Olaf Kopvillem ? tegemistest ja loomingust.

Tekstide autor, lavastaja ja teatrijuht on Heidi Sarapuu.

Kui varasematel aastatel mängiti peamiselt Kirjanike Maja musta laega saalis, siis 2001. aasta novembrist on esinemispaigaks rahvusraamatukogu teatrisaal. Esinetud on Soomes, Norras, Stockholmi ja Göteborgi linnateatris, USAs ja Kanadas. Muusikalise lavastusega ?Legend Graalist? osaleti 1997. a Põhjamaade kultuurifestivalil. Tehtud on kuuldemänge Eesti Raadios.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:27
Otsi:

Ava täpsem otsing