USAs sihikul kvartalilangus

Tõnis Oja 28. september 2004, 00:00

USA aktsiaturud on suundumas esimesele kvartalilangusele pärast poolteiseaastast vaheaega, teatab uudisteagentuur Bloomberg.

Languse eesotsas on tehnoloogiakompaniid Intel ja National Semiconductor, millele sekundeerib jaetarbijatele suunatud ettevõte Coca-Cola, mille tulemusi mõjutab naftasaaduste liigkõrge hind.

S&P 500 indeks on selle kvartali jooksul langenud 2,7 protsenti, 1110,11 punktini, mis on esimene kvartalilangus alates 2003. aasta esimesest kvartalist. Dow Jonesi tööstuskeskmine on neli päeva enne kvartali lõppu 3,7 protsendiga miinuses.

Nasdaqi koondindeks, mille väärtusest 41 protsenti annavad arvutitööstusega seotud ettevõtted, on kolmanda kvartali jooksul kukkunud 8,2 protsenti, 1879,48 punktini, mis on indeksi kehvim kvartalitulemus viimase kahe aasta jooksul. Kehvemini on läinud vaid kahel Jaapani aktsiaturu indeksil, Nikkei 225-l ja Topixil. Äripäeva indeks on võrreldes juuni lõpuga kerkinud 0,17 protsenti.

Ehkki USA keskpanga juhi Alan Greenspani sõnul on USA majanduskasv mõnevõrra kiirenemas, ei pruugi ettevõtete kvartalitulemused tulla head. Analüüsikeskuse Thomson Financial koostatud prognooside kohaselt kahanesid S&P 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete selle kvartali kasumid keskmiselt 14 protsendi võrra. Viimased neli kvartalit on kvartali kasumikasv olnud üle 20 protsendi. Seda on ka näha senistest kasumihoiatustest. Intel andis kasumihoiatuse 2. septembril ning aktsia hind on kvartali jooksul kukkunud 27 protsenti. Coca-Cola aktsia hind on pärast septembri keskel antud kasumihoiatust kukkunud 21 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing