SLÕL: poed asuvad prahti koguma

30. september 2004, 08:23

Vastavalt pakendiseadusele on uuest aastast kõik kauplused kohustatud tagasi võtma neil müügil oleva kauba pakendeid või leidma selleks lepingupartneri.

Esimese jaanuari hommikul võib aastavahetuse pidusöögi pakendid - salati-, süldi- ja heeringakarbid, viinerikiled ja kapsapurgi - kilekotiga näpu otsa võtta, sammud esimesse avatud toidupoodi seada ja nõuda, et see praht teilt tasuta vastu võetaks. Nii on seaduses kirjas. Kui kauplus teid spetsiaalse kasti juurde ei juhata, ähvardab teda trahv kuni 50 000 krooni, kirjutab SL Õhtuleht.

Tegelikult kohustas juba pakendiseaduse eelmine versioon 50% pakenditest taaskasutusele võtma, kuid Eesti kombe kohaselt ei otsinud ettevõtted lahendusi seaduse täitmiseks, vaid vaatasid vaikselt, mis juhtub. Liigutasid vaid õlle- ja karastusjookide tootjad, sest neid ähvardas nõutava taaraprotsendi kogumata jätmise eest soolane aktsiisimaks (näiteks kaheliitrise plastpudeli eest viis krooni).

Nii surubki keskkonnaministeerium uueks aastaks kavandatud aktsiisimääradega ka teisi toodangu pakkijaid ja importijaid nõutud protsente pakendiprügist kokku koguma. Kauplustele pandud kohustus müüdud pakend tagasi võtta peaks omakorda taaskasutussüsteemi loomist innustama.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing