EPL: Lüpsjad lahkuvad hea palga jahil välismaale

04. oktoober 2004, 08:10

Paremad lüpsjad lähevad Eestist Soome, Rootsi ja mujale Euroopasse kordades suuremat palka teenima.

?Mõni aasta tagasi vahetus meil pool neljakümnest lüpsjast, sest nad läksid Soome tööle,? ütles Eesti Päevalehele Järvamaa suure põllumajandusfirma Väätsa Agro loomakasvatusjuht Urmas Juhvelt. ?Ainult üks on tagasi tulnud,? lisas ta.

?Kes vähegi kobedam, rändab piiri taha,? lausus talupidajate keskliidu rahvusliku piimakomitee liige Arvo Kuutok. Järvamaa Türi valla Takkasaare talu peremehe Kuutoki tütargi on Rootsis lüpsjana tööl. ?Eks temagi ole seal raha pärast ja ega töö seal raskem ole kui kodus.?

Takkasaare 80 lehma lüpsab üks inimene ning rohkem tänapäeval sellise farmi peale vaja polegi, kui asenduspäevi annab mõni talupere liige. ?Kõige parem on lüpsja ise välja koolitada, siis pole vanu halbu harjumusi küljes,? ütles Kuutok. ?Koolist õppinud lüpsjaid ei tule.?

Lüpsjad on ajalooliselt raske töö eest ka enam-vähem korralikku palka saanud, mis vahepeal siiski üsna kokku kuivas. Viimasel aastal-paaril on aga palgad taas tõusnud ja keskmine lüpsja saab Eesti keskmise, 6000?7000 krooni kätte.

?See ei ole Eesti oludes väike palk, aga Soomes-Rootsis makstakse sama töö eest neli-viis korda rohkem,? lausus Kuutok.

?Lüpsjate puudus on peapõhjus, miks uusi suurlautu ehitatakse,? ütles Raikküla Farmeri juht Tõnu Rahula. ?Odavam oleks vanu ümber ehitada, aga suurlaudas on vaja vähem töötajaid.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing