Tootmiskriis tõstis nafta hinda

Raivo Sormunen 06. oktoober 2004, 00:00

Nafta hind tõusis eile nii New Yorgis kui ka Londonis uue rekordtasemeni, sest Mehhiko lahes naftatootmist seganud orkaanid takistavad USAs lähenevaks talveks nafta varumist, kirjutas uudisteagentuur Bloomberg.

New Yorgi kaubabörsil liikus naftabarreli hind 50,49 dollaril ja Londonis 46,87 dollaril.

Orkaani Ivan kahjustuste likvideerimise tõttu pumpas USA üleeile valitsuse raporti kohaselt Mehhiko lahes tavapärasest 28% vähem naftat. 24. septembril lõppenud nädalal olid USA kütteõli laovarud viimase viie aasta keskmisest ligi kümnendiku väiksemad.

?Nafta hind jätkab tõusvalt. Inimesed hindasid USA tootmisvõimsuse taastamiskiirust üle ning seega on nafta pakkumine endiselt probleemne (tootmismahud ei kata nõudlust),? ütles Refco Groupi maakler Richard Lewis. ?Hindu püütakse ajada uute rekorditeni. Endiselt on suur osa Mehhiko lahe tootmisvõimsusest rivist väljas,? lisas tulevikutehingutega kaupleva GNI Ltd direktor Rob Laughlin.

Kauplejad tunnevad muret ka Nigeeria naftaeksporti pärast, sest möödunud nädalal ähvardasid mässulised rünnata riigi naftatootmist. Õnneks on poolte vahel hetkel sõlmitud relvarahu, kuid kunagi ei tea, millal olukord taas pöörduda võib. Royal Dutch/Shell Group on näiteks teatanud, et vähendab Nigeerias nafta tootmist.

Nõudlust nafta järele hoiavad üleval USA ja Hiina, mis tarbivad kahe peale kolmandiku maailmas väljapumbatavast naftast.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing