Neivelt: Venemaa äris kehtivad omad reeglid

Annika Matson 07. oktoober 2004, 00:00

Hansapanga juht Indrek Neivelt ei taha nimetada, mis oli selle Vene ärimehe perekonnanimi, kellega ta korporatiivpanga Kvest ostulepingu allkirjastas.

Kes oli see Vene ärimees, kes teile Kvest Panga müüs? Aleksander. Selle mehe perekonnanime ma ei avalda. See pole tähtis. Selle nime teadasaamine ei anna teile mingit lisaväärtust. 15 inimest jääb sinna tööle ja nende oskusteavet kasutame me näiteks selleks, kuidas teha Venemaal siseriiklikke arveldusi jm. Venemaal ei käi asjad nii nagu meil ja nad ei tahtnud, et nende nimed avalikustatakse.

Need kuus firmat, kes Kvest panga taga olid, on Tad-Invest, Pravets, NPP Makron, Metal-Line, Matiolla ja ANSO.

Mis on teie plaanid Venemaal, kas kunagi sisenete ka jaepanganduse valdkonda? Jaepanganduse valdkonda ei ole plaanis siseneda. Küll on aga kavas järgmise aasta lõpuks avada kolm kontorit Venemaal ? Moskvas, Peterburis ja Kaliningradis.

Veel üht panka meil Venemaal plaanis osta ei ole, kavatseme Kvest Panga kasvatada nii suureks, et lähima aasta jooksul moodustaks ta 10% Hansapanga grupi koguvaradest.

Hiljem, kui Venemaa poliitilised riskid vähenevad ja reitingud paranevad, ei välista selle osakaalu suurendamist.

Venemaal saab lähiajal meie klientideks tuhatkond klienti, kes on peamiselt Venemaale laienenud Balti riikide firmad. Väga hoogsalt tegutsevad Venemaal Läti ja Leedu firmad, eestlased on tagasihoidlikumalt esindatud.

Teie konkurent SEB ostis panga Ukrainas, kas teil on ka kavas lisaks Venemaale laieneda Ida-Euroopas, näiteks Ukrainasse või Poola?

Hetkel ja lähiajal ei ole meil kavas ei Poola ega Ukrainasse laieneda. Poolast on mitmed pangad meile pakkunud, et võtke meid üle, aga me ei taha. Meil ei oleks seal mitte ühtegi eelist teiste pankade ees.

Millal tuleb Hansapank välja mõne uue optsiooniprogrammiga? Ma ei tea, selle otsustavad suuromanikud Rootsis.

Kas Swedbankil on kavas teha ülevõtmispakkumine Hansapanga väikeaktsionäridele? Pole küll kuulnud kuuldusi selle kohta.

Oma aastaaruandes kirjutate, et olete võtnud plaaniks kasvatada väikeaktsionäride arvu, kuidas te seda teha kavatsete? Selle lubaduse juba täitsime, tegime fondiemissiooni, mille käigus said investorid ühele aktsiale kolm juurde ja seega muutus aktsia likviidsemaks ja väikeinvestorile taskukohasemaks. Lisaks anname üha rohkem informatsiooni väikeaktsionäridele ja rõhume säästmiskultuuri arendamisele.

Miks Hansapangast lahkuvad staa?ikad fondijuhid, näiteks Vadim Ogne?t?ikov, Ege Metsandi? Ajakirjandus näeb seda suure probleemina, meie jaoks see mure ei ole. Kui inimesed on ühes kohas töötanud enam kui kümme aastat, pole mingi ime, et nad vaheldust tahavad. Inimeste kümneprotsendine liikumine on täiesti normaalne.

Aga Ogne?t?ikov on olnud ikka väga hea Vene turu ekspert, kas temale asendaja leidmisega raskusi ei teki? Tema asendamisega on raskusi küll, aga me saame hakkama.

Kui palju võivad Hansapanga laenud veel kasvada? Laenud võivad veel Hansapanga Grupis kasvada kaks korda vähemalt.

Ka eluasemelaenude intressid võivad langeda seniselt allapoole. Eraisikute laenubuum on tavaliselt eraldi ettevõtete laenubuumist. Hetkel on Eestis selgelt näha eraisikute laenubuum.

Mis valdkonnas näete panga sees uut kasvu, kui laenubuum läbi saab? Pensionifondide vara on hetkel suure hooga kasvamas. Välistada ei saa ka seda, et Hansapank hakkab liisima sõiduvahendeid kuule. (Naerab). Kõike võib juhtuda.

Kas teil on aktsiaid, kui palju ja miks aktsia aina tõuseb? Minu ports Hansapanga aktsiaid on juba püsinud stabiilse suurusena. Lähemaid kommentaare ma aktsia kohta anda ei saa.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing