Edukas taotlus on selge ja tehniliselt korrektselt vormistatud

Merike Lees 08. oktoober 2004, 00:00

"Euroopa Liidust raha taotlemine on nagu kriketimäng - sa võid seda lõpmatuseni vaadata, kuid ikka ei saa aru, milles on iva. Sama on ka taotluste kirjutamisega - võid neid ju vihtuda, ilma et taipaks, milles on mõte," ütles Iiri tippkoolitaja Sean McCarthy teisipäeval Tallinnas toimunud koolitusel "Kuidas kirjutada konkurentsivõimelist taotlust 6. raamprogrammile".

Ainuke erinevus kriketist on see, et kriketi reeglid on mängu algusest lõpuni samad, 6. raamprogrammis reeglid muutuvad. Seetõttu on oluline hoida sidet valdkonna rahvusliku koordinaatoriga, kes on kursis värskemate muutustega.

Selleks, et koostada edukas taotlus, peab mõistma programmi tagamaid ja teadma, kuidas projekti hinnatakse.

"Sa ei lähe kunagi Brüsselisse raha küsima, vaid aitama ELil täita lünka, mida ta tahab täita," selgitas McCarthy. Seega peab edukas projektitaotlus aitama kas inimesi või regioone järele ELi keskmisele. Kui ELi tasand on saavutatud, tuleb edeneda edasi rahvusvahelisele tasandile, et kasvatada ELi edumaad USA ja Jaapaniga võrreldes. Neid eesmärke teenivaid tegevusi liit toetab. "Ei ole lünka, ei saa ka raha," tõdes McCarthy, soovitades tutvuda Lissaboni lepinguga, kus on sätestatud liidu eesmärgid aastani 2010.

Komisjoni ametnikud armastavad oma dokumente - nad on neid aastaid välja töötanud, mistõttu tuleb järgida detailselt nende täitmise juhiseid. Kunagi ei tohi jätta dokumendivormidele täitmata kohti - see on ametnikule solvav. Pane kas 0, "ebaoluline", "ei", aga ära jäta tühjaks. Iga küsimust tuleb vaadata kui kõige tähtsamat, kinnitas Sean McCarthy.

Taotluses tuleb harida hindajat ehk siis esitada oma projekti kohta fakte ja numbreid, mis veenavad hindajat projekti vajalikkuses. Projekti eesmärk peab olema väljendatav paari lihtsa ja selge lausega, samuti peab olema selge, miks peaks sellele projektile raha kulutama nüüd ja mitte kunagi kauges tulevikus.

ELi toetusteks jagatav raha on maksumaksja raha, mistõttu jälgitakse erilise hoolega, kellele seda antakse. McCarthy sõnul on hiilgavad projektid jäänud rahastamata, kuna lihtsalt ei suudeta näha, et projekti juhid võiks saada selle raha kasutamisega edukalt hakkama.

Võrdväärsete taotluste puhul saab otsustavaks see, kui palju väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid (SME) on sellesse haaratud. See konsortsium, kus on rohkem SMEsid, on eelisseisus.

Projekti koordinaator peab osalema eriala võrgustike töös. Kui sa ei joo kohvi üle Euroopa, unusta 6. raamprogramm, sest selles ei saa osaleda oma laua taga istudes, ütles McCarthy.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:47
Otsi:

Ava täpsem otsing