Viimsi vald ostis eralasteaeda pidanud firma koos võlgadega

Gea Velthut-Sokka 13. oktoober 2004, 00:00

Viimsi vald ostis OÜ Haabneeme Lasteaed ära osakapitali hinnaga ehk 2 miljoni krooniga, lisaks otsustas volikogu kohe ära tasuda ettevõtte võla emafirmale AS Viskar. Ühtlasi tulevad vallale üle ka Haabneeme Lasteaia kohustused kolmandatele isikutele, peamiselt pankadele, kokku 27 miljoni krooni eest.

OÜ Haabneeme Lasteaed, eelmise nimega OÜ Spelman, sai 2002. aasta sügisel vallalt avaliku konkursi kaudu 50 aastaks tasuta hoonestusõiguse ning ehitas sinna eralasteaia Päikeseratas. Ettevõtte majandusaasta aruande järgi investeerisid omanikud AS Viskari ning kaks eraisikut lasteaia hoone ehitamisse 28 miljonit krooni, lasteaed mahutab 120 last ja töötab alates selle aasta algusest.

Viimsi abivallavanema Jaan Alveri sõnul tuli initsiatiiv ostutehinguks lasteaia omanikelt põhjendusega, et neil on vallaga erimeelsused, mis muudavad koostöö komplitseerituks. Alver ütles, et tegemist oli erinevate tõlgendustega lasteaiamaksu kompenseerimisel.

?See lasteaed osutus ka vallale liialt koormavaks,? selgitas Alver. ?Kui me teisi lasteaedu doteerime 3000 krooniga kuus, siis nemad küsisid 3800 krooni. Lisaks umbes 1500 krooni lastevanematelt.?

Abivallavanem kinnitas, et vald suudab ettevõtte kulud kiiresti alla viia ning sellega muutub lasteaia teenus valla elanikele odavamaks.

?Ettevõte arvestas varalt 10protsendist amortisatsiooni, selle viime kahe protsendi peale. 10aastase laenu saab ümber teha 15 aasta peale jne,? rääkis Alver.

Miks ostis vald ettevõtte ja võttis üle eraisikute laenukohustused, selle asemel et omandada lasteaia hoone ning seda siis edasi hallata? ?Selline oli nendepoolne pakkumine. Vaatasime tingimusi niipidi ja naapidi ning muud varianti lihtsalt ei jäänud üle,? põhjendas Alver. ?Eks see meile õppetund oli. Edaspidi püüame teha nii, et valla maale ehitatavad ühiskondlikud hooned juba algse lepingu järgi mõne aja pärast valla omandusse saaksid.?

?Eks see üks sotsiaalprojekt ole,? kommenteeris OÜ Haabneeme Lasteaed juhatuse liige, projekti algataja ja üks kunagisi osanikke Ants Kanter. ?Mõeldud oli küll ärina, aga ehitus läks planeeritust kallimaks ning venis kauem ka. Ei tulnud välja.?

OÜ Haabneeme Lasteaed 50 protsendi omanik on temale kuuluva ehitusfirma AS Viskari kaudu Raimu Tali, ülejäänud pool kuulub eraisikutele Iris Tali-Koitnurmele ja Helle-Reet Kuningale. Omanikke ei õnnestunud eile õhtul kätte saada või ei olnud neil aega tehingut kommenteerida.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing