Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    ITee uudised

    Casio Exilim EX-Z55 on tootja teatel tänu kahe ja poole tolli laiusele LCD-ekraanile suurima ekraaniga digikaamera. Kompaktne viie miljoni pikseli, kolmekordse optilise suumi (35-105 mm tavaformaadis) ja BestShot-programmidega Exilim EX-Z55 on korraga nii diktofon, helisalvestusega videokaamera kui ka fotokaamera. Kaameraga saab teha lähivõtteid alates 6 cm-st, samuti makrovõtteid. Z55-l on kümme megabaiti sisemist mälu, lisaks saab kasutada SD-mälukaarti. Sisemise välklambiga kaamera mõõdud on 87×57×23,1 mm ja kaal 121 g. Casio uus kaamera maksab 6690 kr.
    IBM tõi turule esimese ThinkPadi sülearvuti, millele on sisse ehitatud sõrmejälgede lugeja ehk biomeetria kasutamise võimalus. Sõrmejäljelugeja on paigutatud peopesa toetuskoha sisse kursoriklahvide alla ning seda saab kasutada isiku identifitseerimiseks arvuti sisselülitamisel, tarkvara rakendustes ja kasutaja registreerimist nõudvatel internetilehekülgedel. ThinkPad on juba praegu tänu oma sisseehitatud turvakiibile IBMi väiteil turvalisim sülearvuti ning sõrmejäljelugeja lisab sellele veelgi kaitstust. IBM ThinkPad T42 paksus on 2,5 cm ja selle kaal algab kahest kilost. Uue sülearvuti patarei võib töötada järjest kuni 7,5 tundi. IBMil on 1,8gigahertsine Intel Pentium M protsessor.
    Samsung tutvustas septembris uut laservärviprinterite seeriat CLP-510, mis teeb printimise kontoris kiiremaks ja lihtsamaks. CLP-510 seeria printerid on ainsad laservärviprinterid, mis on varustatud sisseehitatud dupleksseadmega kahepoolse printimise tarvis. CLP-510 seeria printerid pakuvad trükkimiskiiruseks kuni 24 lehte minutis, konkureerivatel printeritel ulatub see kuue leheni minutis. Standardne mälumaht on 64 megabaiti, seda saab suurendada 192 megabaidini. Uue laservärviprinteri resolutsioon on 1200 dpi-d. Printeri paberisahtel mahutab 250 paberilehte, lisaks on kaasas saja lehe jaoks mõeldud mitme otstarbega dokumendisöötja ning ka 500 lehte mahutav sahtel.
    Canon tutvustas oktoobri alguses uut multimeediaprojektorit LV-7565, mis on valgusjõult võimsaim kaasaskantav projektor. 5100-luumeniline valgusjõud kindlustab selge ja kvaliteetse pildi ka väga suurtes või tugevalt valgustatud ruumides. LV-7565 ühildub pea kõigi erinevate multimeediaseadmetega. Projektor tuvastab automaatselt, millisest liidesest sisendsignaal tuleb ning kasutaja ei pea ennast vaevama õige sisendi valimisega. Neli vahetatavat objektiivi sobivad nii väga kaugel asuvale ekraanile projitseerimiseks kui ka lähedal olevale ekraanile suure pildi näitamiseks. Objektiivide vahetamine käib lihtsalt ja kiirelt.
    Projektor toetab laia valikut arvuti-, kino- ja videoformaate (sh HDTV). Arvutipildi näitamisel on võimalik valida standard-, kõrge kontrastsuse (graafikute ja fotode paremaks kuvamiseks) ning kasutajareEiimi vahel. Video näitamiseks on projektoril standard-, kino- (filmi vaatamiseks hämaras ruumis) ja kasutajareEiim. KasutajareEiim võimaldab määranguid käsitsi korrigeerida (värvigamma, heledus jms), et saavutada parim pildikvaliteet.
    Trapetskorrektsioon aitab parandada moonutused, mis tekivad, kui projektor on ekraani suhtes nurga all. Uus Canoni multimeediaprojektor kaalub 9,3 kg.
    IT Grupp ostis kahe nädala eest infoturbetarkvara tootvalt Privadorilt turvatoodete ärisuuna. Ost sisaldab kõiki Privadori turvatooteid ja kliendilepinguid, üle võeti ka vastavad spetsialistid.
    IT Grupi nõukogu esimehe Jaak Ennuste sõnul oli kahel firmal pea 100% kattuvus klientide osas. "Peame turvalahenduste pakkumist oma klientidele tähtsaks ja arenevaks ärisuunaks. Internetirünnakud, viirused ja rämpspost on igapäevased riskid ettevõtetele, kelle äri edu sõltub infotehnoloogilistest lahendustest," sõnas ta. Suurimateks Privadori turvalahenduste klientideks on ministeeriumid, kokku on kliente ca 200. Privadori peamine ekspordipartner on Prantsusmaal, tihe koostöö on Privadoril ka vene antiviiruse tehnoloogia tootja Kasperskyga.
    Privadori juhataja Tõnis Reimo teatas samas, et lahkub aasta lõpus oma kohalt. "Minu peamiseks eesmärgiks oli Privadori kiire ühendamine mõne teise ettevõttega," ütles Reimo. "Protsess venis üle ootuste pikaks, kuid nüüd on minu ülesanne täidetud," sõnas ta. Privador loodi 2000. aastal Cybernetica ASi ning Eesti eraisikute ja riskikapitali koostööna. Privadori 2003. aasta käive oli 5,6 mln kr ja kasum 7700 kr, aasta varem saadi käivet 6,3 mln kr ja kasumit pool miljonit krooni.
    Sideettevõtted Uninet ja Starman võtsid esimeste Eesti firmadena kasutusele uue põlvkonna andmebaasilahendused Oracle 10g, mis saab lähiaastail tõenäoliselt maailmas andmetöötluse standardiks.
    Uninetile uue tellimuste ja ressursside haldamise infosüsteemide arenduse teostanud OÜ Uptime tarkvaraarenduse osakonna juhi Tanel Hiire sõnul pakub Oracle 10g kõrget töökindlust ja soodsat hinda. "Meie eesmärk on tarnida oma klientidele töökindel süsteem, mida on lihtne arendada ja hooldada," sõnas ta.
    Serveri ülesseadmine oli küllalt lihtne ning tarkvara halduskulud on minimaalsed, märkis Hiir. Mullu septembris maailmas esmaesitletud Oracle10g on Oracle'i andmebaasitarkvara uus versioon, mis on tehtud täielikult automaatseks ja iseend optimeerivaks, võimaldades tehnilisel personalil keskenduda sisuliste probleemide lahendamisele ja tõsta töö efektiivsust.
    Veel aasta tagasi peeti 10g-tehnoloogiat Eestis nii hinna kui ka üleminekukeerukuse tõttu kaugeks tulevikumuusikaks, kommenteeris Oracle Eesti müügidirektor Olle Tischler. Oracle 10g eesmärgiks on oluliselt suurendada IT-investeeringute tasuvust. Oracle'i lahendus on maailmas esimene võretehnoloogial (GRID) ehk omavahel võrgus suhtlevatel serveritel põhinev IT- süsteem.
    Digikaamerate müük ulatub kõigi fotoaparaatide müügi osakaalust Eesti suuremate kaameramüüjate kinnitusel juba üle 70 protsendi. Fotofirma Photopoint selle aasta esimese kaheksa kuu jooksul müüdud kaameraist moodustavad digikaamerad 71 protsenti, teatas Postimees. Võrreldes 2003. aasta näitajatega on digikompaktide müügiosa tõusnud peaaegu 40 protsenti, seda eelkõige tavaliste kompaktkaamerate arvelt. Eelmisel aastal samal ajal moodustasid digikaamerad turust vaid umbes ühe kolmandiku.
    Ka teise Eesti suurema fototarvete müüja, Fotoluksi müügist moodustavad digikaamerad valdava osa. "Iga kümne digikaamera kohta müüakse üks tavakaamera, viimastel kuudel isegi rohkem," ütles Fotoluksi juhataja Jüri Jõepera. "Meie jaoks läheb asi hullemaks, sest enam ei osta keegi filme, raame ja muid fototooteid," ütles ta. Digikaamerate müük ületas arvuliselt tavakaamerate müügi Jõepera sõnul möödunud aastal ning kiired muutused on siiani jätkunud.
    Eesti esimese mobiilside teenusoperaatori Bravocom hinnangul on 2005. aasta lõpuks siinsel turul kuni 20 erinevat mobiilsideteenuse pakkujat. Neist saavad pikemas perspektiivis edukad olla 8-9, väitis Bravocom pressiteates. Bravocomi vastav analüüs põhineb turundusinformatsioonil, võrdlusel teiste riikide ja sarnaste sektoritega.
    Bravocomi juhatuse esimehe Peep Põldsammi sõnul on valdav osa uutest tulijatest virtuaaloperaatorid ehk kõneaja vahendajad, kes üldjuhul ei tooda teenuseid ega teenindust ise. Põldsamm ei välista aga ka Bravocomi-sarnaste teenuseoperaatorite turule sisenemist. "Osa turule sisenejaid ootab veel investeeringute tegemisega, vaadates, kui kiiresti Eesti riik suudab käivitada numbriliikuvuse ning kui õiglased saavad olema meie operaatori vahetamise tingimused," sõnas ta.
    Põldsammi sõnul muudavad uued tulijad põhjalikult Eesti mobiilsideturgu ning esimesed muutused toimuvad juba praegu.
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.