Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Nutikad telefonid sisaldavad pihuarvuti võimalusi

    Septembri lõpus Singapuris toimunud Aasia mobiilsidekonverentsil ja -messil rõhusid paljud telefonifirmad nutikatele telefonidele (inglise keeles smartphone). Selliste telefonide laiendatud funktsioonid hakkavad tasapisi mobiilitööstuses standardiks saama. Mobiiltelefon muutub üha enam pihuarvutiks, pakkudes kõne, lühi- ja multimeediasõnumite, mängude, kalendri ja digipiltide kõrval ka internetibrauserit, ühte või mitut suhtlustarkvara (nt MSN), Microsofti tekstitöötlus- ja tabelarvutusprogramme, e-kirjade lugemist jms.
    Programmeerimiskeelt Java toetavaid telefone saab iga kasutaja ka ise täiendada, laadides sinna internetist programme ja mänge.
    Nii muutub tasapisi olematuks vajadus osta eraldi nii pihuarvuti (PDA) kui mobiiltelefon. Seejuures pole kaks-ühes seadmete tootjad vaid senised telefonivalmistajad, ka mitmed pihuarvutite koostajad on hakanud oma PDAdesse lisama helistamise võimalust.
    Sellest ka vajadus uue nimetuse smartphone järele, et eristada uusi seadmeid varasematest mobiiltelefonidest ja pihuarvutitest.
    Operatsioonisüsteemi Palm kasutav telefon-pihuarvuti Treo 600 maksab ligi 7500 krooni. Tootja reklaamib seda lausega, et tegemist pole lihtsalt nutika telefoniga, vaid veelgi nutikama telefoniga. Kaameratelefoniga saab kalendrit pidada, e-kirju vahetada, internetis surfata. Tõsi, kõneside ja andmeside ei saa samaaegselt toimuda.
    Treo ekraani alt leiab QWERTY-klaviatuuri, mida on täiustatud, et sellel kirjutamine poleks väikeste klahvide tõttu liialt tülikas. Eri klahvikombinatsioonide alla on peidetud 25 lühivalikut programmide ja rakenduste kiirkäivitamiseks. Telefon toetab SD/MMC mälukaarte, Treo sisemälu maht on 32 megabaiti.
    Treo 600 on üks vähesed neljasageduslikke mobiile, mis töötab 850-, 900-, 1800- ja 1900megahertsistes võrkudes. Liitiumioonaku peab kõneootel vastu kuni kümme ööpäeva.
    Telefoni miinuseks on kaal, 168 grammi, ka 144megahertsine protsessor võiks veidi parem olla. Mitmed tunnustatud välismaa tehnoloogiaväljaanded on Treo 600 kohta kiidusõnu lausunud.
    Kanada tootja Sierra Wireless näitas Singapuris uudismudelit Voq, mis tuli eelmisel nädalal ka Euroopas müügile.
    Tootja rõhutab, et tegemist on eeskätt telefoniga, mis pakub samas ka arvukalt lisavõimalusi. VoqŽi ekraanilt leiab levinud veebilehitseja Internet Exploreri logo, sellest programmist on Voqis nn taskuversioon. Kolmesagedusliku telefoni lisaväärtuseks on lahtikäiv nn QWERTY-klaviatuur. Suletud olekus pakub Voq tavalist numbrisõrmistikku, kuid selle lahtitegemisel avaneb suurem klaviatuur. Voq töötab Microsoft Windowsi operatsioonisüsteemil ja kasutab Inteli protsessorit. Telefoniga saab kuulata MP3 faile, lugeda e-kirju, laadida alla kirjadega kaasas olevaid lisandeid, suhelda MSNis. VoqŽi 5,6sentimeetrise diagonaaliga ekraan kuvab 64 000 värvi. Lisaks 64megabaidisele mälule saab telefonis kasutada ka SD/MMC mälukaarte. 145grammine telefon püsib kõneootel kuni neli päeva.
    Veel üks samm edasi on peatselt turule jõudev Motorola uudistoode MPX, mis suletud olekus meenutab tavalist klapiga telefoni. Kui aga klapp avada, siis leiab sealt Voqiga võrreldes veelgi täiuslikuma QWERTY-klaviatuuri, mis sisaldab ka tühikuklahvi, tabulaatorit jms. Ka see telefon-pihuarvuti pakub internetilehitsejat ning saab hakkama kontoritööks vajalike failide avamisega.
    Tõsi, Motorola esitles MPXi esmakordselt juba tänavu veebruaris Prantsusmaal Cannesis maailma mobiilifirmade kokkusaamisel. Mõni nädal hiljem tutvustati MPXi uuesti maailma suurimal IT-messil CeBIT ja lubati telefoni müügile tänavu teisel poolaastal. Kolmesageduslik telefon pakub GPRS- ja WiFi-ühendust, SD/MMC mälukaartidega saab seadme mälumahtu laiendada ühe gigabaidini.
    Taivani firma MiTAC tütarettevõte, Belgias loodud Mio mudel 8390 on tootja väitel suurepärane telefon, lisaks personaalne digitaalne assistent ja multimeediaseade. Telefoniga saab surfata internetis, kasutada MSNi, vahetada e-posti. Mio 8390 sisaldab MP3-mängijat, foto- ja videokaamerat ning võtab vastu SD/MMC tüüpi mälukaarte. Miol on 262 000 värviga ja 5,6 cm läbimõõduga vedelkristallekraan, liitiumpolümeeraku ja 300megahertsine Inteli protsessor. Teleoni mälu on 16 megabaiti.
    Mio 8390 kasutab nn nutikatele telefonidele loodud operatsioonisüsteemi Windows Mobile 2003. Kolmesageduslik 125grammine telefon püsib ootereEiimis neli päeva. Turvakaalutlustel on Mio 8390 n-ö lukustatud, sinna saab paigaldada ainult Microsofti poolt tunnustatud tarkvara, mis antakse telefoni ostul CDga kaasa. Teiste programmide telefoni laadimiseks tuleb see lahti lukustada, milleks saab juhendeid ja tarkvara Mio kodulehelt. Mio 8390 maksab Euroopas alla 500 euro (8000 kr). Eestis ega Soomes telefoni ei müüda, küll aga saab seda osta Rootsist.
    Singapuri näitusel oli suurel pinnal esindatud ka mobiilidele pakkuv avatud tarkvaraplatvorm Series 60. Nokia loodud Series 60 märgi alla on koondunud mitmed n-ö nutikaid telefone tootvad firmad, lisaks Nokiale endale ka Samsung, LG, Sendo, Panasonic, Siemens jt.
    Seda platvormi kasutavad muuseas Nokia mudelid 6600, 6630, 6670, 7610, Siemens SX-1, Sendo X, Panasonic X700 jt. Series 60 platvorm töötab Symbiani operatsioonisüsteemil. Series 60 mobiilidega saab lugeda e-posti, surfata veebis, suhelda näiteks MSNi vahendusel, avada multimeediafaile, kasutada kolmandate osapoolte viirusevastast tarkvara ja virtuaalse privaatvõrgu (VPN) rakendusi.
    Platvormi interneti koduleht www.series60.com sisaldab eelmainitud telefonidele programme nii meelelahutuse kui ärirakenduste alalt.
    Norra firma Trolltech tutvustas Singapuris Linuxi operatsioonisüsteemil põhinevaid telefone ja pihuarvuteid.
    Trolltechi Qtopia nimeline tarkvara on saanud Linuxil põhinevate pihuarvutite standardiks. Qtopia Phone Edition on selle telefoni jaoks kohendatud versioon, mis võimaldab kalendri pidamist, arvutiga kontaktide andmebaasi sünkroniseerimist, suhtlustarkvara kasutamist telefonis, multimeediafailide avamist jms. Ikoone kasutavat keskkonda saab iga telefoniomanik ka ise muuta. Trolltechi teatel on Qtopia telefonide ja pihuarvutite jaoks loodud üle tuhande rakendusprogrammi.
    Messil tutvustati esmakordselt IT-avalikkusele ka suvel Singapuris turule toodud tarkvaralahendust BEDD, mis võimaldab samade huvidega inimestel omavahel kontakteeruda. Selleks tuleb telefoni laadida 900 kilobaidi suurune tarkvarajupp, kirjutada seejärel telefoni tekkivas BEDDi keskkonnas oma huvisid, hobisid, lülitada nimekirja sõbrad ja sugulased. Samuti võib programmi kirjutada näiteks soovi, et tahate rentida omale korterit või müüa autot. Kui seejärel lülitada telefonis sisse lähiraadiovõrk Bluetooth ning minna näiteks tänavale jalutama, hakkab telefon otsima kümnemeetrisest raadiusest teiega huvide või muu info osas haakuvaid telefonikasutajaid. Kui kaks samade huvidega inimest satuvad lähestikku, vahetavad nende telefonid automaatselt kontaktandmeid. Teenuse kuumaks on 7,5 krooni. BEDDi kasutamiseks on vaja Series 60 platvormi toetavat mobiiltelefoni. BEDD töötati välja USA ja Rootsi tarkvaraloojate koostöös.
    Hong Kongi elektroonikatootja Alpha-Tech tutvustas oma mudelit Xplore G88, mis töötab kahel sagedusel (900 ja 1800 MHz) ning sisaldab konkureerivate pihuarvuti-telefonidega võrreldes nõrka Motorola protsessorit - vaid 33 MHz.
    Xplore G88 ooteaeg ulatub nelja ööpäevani, telefon kaalub 116 grammi. Alpha-Techi tootel on puutetundlik ekraan, mida saab juhtida spetsiaalse pulgaga. Telefoni ekraan on korralik, pakkudes 260 000 värvi. Alpha-Techil on Palmi operatsioonisüsteem, see mudel toetab ka Java rakendusi. Xplore G88 maksab 7000 kr.
    Inglismaa päritolu telefonifirma Sendo tutvustas Singapuris tänavu suvel Euroopas müüki tulnud mudelit Sendo X. See telefon reklaamib oma veebibrauserit lausega, et internetis surfamiseks ei pea ekraanipilti juhtnupuga horisontaalselt liigutama, piisab üles-alla kerimisest.
    See tähendab, et telefon kohandab veebilehe ekraani mõõtudega vastavaks. Samuti sisaldab Sendo X programmi, mis avab telefonis nii Wordi, Exceli kui ka Powerpointi faile, lisaks toetab Sendo ka mitutkümmet muud formaati. Sendo X abil saab telefonis kasutada ka enamlevinud suhtlustarkvarasid. Telefonis on multimeediamängija RealOne, samuti saab kuulata MP3 faile. 65 000 värviga ekraaniga kaameral on sisseehitatud välk, neljakordne digisuum ja nn silmapunavähendaja. 64megabaidise välkmälu mahuga telefoni saab salvestada kuni tuhat kaameraga tehtud fotot (sh jpg- ja gif-formaadis). Lisaks sisemisele mälule saab telefoni lisada ka SD ja MMC mälukaarte. Sendo Xiga saab kasutada ka enamlevinud suhtlustarkvarasid. Kolmesageduslik Sendo X on üks väiksemaid multimeediatelefone, kaaludes vaid 120 grammi. Telefon kasutab Symbiani operatsioonisüsteemi, toetades ka tarkvaraplatvormi Series 60.
  • Hetkel kuum
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: USA abipakett – kaua tehtud, aga kas ka kaunikene?
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Pikalt viibinud USA abipakett Ukrainale koos teiste riikide osutatava abiga peaks ukrainlastel aitama aasta lõpuni sõjaliselt vastu pidada, kuid järgmise aastaga on seis segane, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi 35. sissekandes.
Hoolimata Boeingu äparduste jadast jäävad investorid lennukitootjale truuks
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Boeing on üle elanud mitmeid õnnetusi ning süüdistusi, jätkub lennukitootjal Wall Streetil üllatavaid palju toetajaid, kirjutab Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Tööle marsivad kartmatud noored: me teame, et väärime kõrget palka Vana tööstus peletab, kaitsetööstus meelitab
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
„Sõprade ees oleks see veits flex ka, et saan neli kilo,“ ütleb inseneritudeng Kristjan Taimla. Palgast rääkimine ei ole noorte jaoks tabu, Z-põlvkond arutab seda teemat lõdvalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Raadiohommikus: pangad, linnaruum ja kodude renoveerimine
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.
Äripäeva raadio teisipäevases hommikuprogrammis vaatame otsa LHV tulemustele, uurime investeerimisstrateegiate ning eramajade renoveerimise kohta ning kommenteerime linnaplaneerimise küsimusi.