Hiina tekstiilid langevad ELi soodusre?iimi alt välja

21. oktoober 2004, 15:12

Euroopa Liit muudab ära oma soodustariifide süsteemi, et kaubanduse kaudu paremini toetada maailma kõige vaesemaid riike.

Samas jätab uus süsteem Hiina tekstiili- ja rõivakaubad soodustariifidest ilma, mida Hiina välisministeerium on Bloombergi teatel juba kritiseerinud ning ?diskrimineerimiseks? nimetanud.

Uue süsteemi järgi ei saa soodustariifi oma kaubale enam riigid, mille osa ELi impordis on üle 15% ning tekstiilide puhul 12,5%. Hiina arvele langeb kolmandik ELi rõivaimpordist. Uue süsteemi järgi, mis hakkab kehtima 2006. aastast, hakkab Hiina näiteks särkidelt maksma 12% imporditariifi, samas kui väikematele ja vaesematele riikidele kehtib 9% tariif, kirjutas Bloomberg.

ELi kaubandusvoliniku Pascal Lamy sõnul ei tähenda see Hiina konkurentsieeliseid arvestades mingit olulist tõket, küll aga annab Euroopa turul võimaluse Pakistanile, Bangladeshile ja Indiale. Siiski nähakse uuendustes katset ohjata Hiina impordi järsku kasvu pärast tekstiilikvootide kadumist tuleva aasta algusest.

Lisaks lubas EL vabamat pääsu oma turule nendele arengumaadele, mis on nõus ühinema arenenud riikide inimõiguste- ja keskkonnapoliitika ning tööjõustandarditega ning allkirjastama 2008. aastaks vastavad rahvusvahelised lepingud, kirjutas täna Financial Times.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing