ÄL: Eesti tehas ehitab traktoreid kogu maailma jaoks

27. oktoober 2004, 08:11

Keila lähedal valmivad väiketraktorid, mis lähevad läbi Soome maailmaturule.

Kui varem valmistas juba 11 aastat tegutsenud Norcar BSB-Eesti AS masinaid kuni teatud piirini ning lõplikult pandi nad kokku Soomes, siis juba ligi kaks aastat valmivad traktorid algusest lõpuni Eestis. Samas lähevad nad maailmaturule ikkagi Soome emafirma, mitte ?Made in Estonia? sildi all, kirjutab Ärileht.

Selle aasta plaanis oli valmistada umbes 350 traktorit müügihinnaga vahemikus sajast tuhandest kroonist (6500 eurot) kuni 260 000 kroonini (17 000 eurot). Firma tegevjuhi Juhan Anvelti kinnitusel on plaan juba ammu lõhki ning tellimusi rohkemgi kui jõutakse teha. Järgmisel aastal kavandab traktoritehas oma toodangu kahekordistada.

Eesti traktorid moodustavad kogu Norcar BSB grupi toodangust ligikaudu poole. Eestis lähevad kaubaks neist üksikud.

Anvelti sõnul valmistab tehas kõik terasdetailid ise. Standarddetailid nagu hüdromootorid tuleb sisse osta.

Norcar BSB-Eesti pole samas kaugeltki ainult roboti rollis, kes Soomest etteantud jooniste järgi siin masinaid kokku paneb. Anvelti sõnul tegeldakse kohapeal üsna palju ka projekteerimisega, eriti traktorite tööriistade puhul.

Pisitraktorid moodustavad üksnes kolmandiku firma toodangust. Teise kolmandiku hõivavad kõikvõimalikud seadmed karusnahakasvatusele. Samas, kui traktorite järele nõudlus üha süveneb, sõltub karusnahaseadmete müük väga suurel määral nahahindadest maailmaturul. Sestap ka eelmise aasta väike kahjum.

Lisaks tulevad Norcar BSB-Eestist igal aastal paari-kolme tootmisliini osad, mille hind ulatub igaühe puhul kümnetesse miljonitesse, andes niiviisi kolmanda kolmandiku ettevõtte käibest.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing