Nafta langus tõstis Aasia börse

Alvar Jõgeva 03. november 2004, 00:00

Aasia börsid tõusid, kui nafta hind kukkus ühe kuu madalaimale tasemele, vähendades muret, et kõrge musta kulla hind aeglustab globaalset majanduskasvu.

?Nafta hinna kukkumine on hea uudis ja toob kergendust aktsiaturule,? ütles Daiwa Asset Managementi fondihaldur Hideyuki Itoh Bloombergile.

Jaapani Nikkei 225 indeks kerkis 1,4 protsenti, 10 887,81 punktini. Laiapõhjaline Topixi indeks tõusis 1,3 protsenti. Lõuna-Korea Kospi indeks kosus samuti 1,3 protsendi võrra.

Langev nafta hind vähendab muret majanduskasvu aeglustumise pärast USAs ja Hiinas, mis on peamine turg Aasia kaupadele. Kuna Jaapan ja Lõuna-Korea impordivad peaaegu kogu nafta, mõjub hinnalangus positiivselt.

Naftabarreli hind alanes Aasia kauplemises 0,6 protsenti, 49,83 dollarile, see on madalaim hind alates 4. oktoobrist. Esmaspäeval, kui spekuleeriti, et John Kerry võit presidendivalimistel toob kaasa strateegilise reservi kasutamise, kukkus nafta hind 3,2 protsenti.

Maailma suurima koopiamasinate valmistaja Canoni aktsia hind kerkis 1,8 protsenti, 5240 jeeni tasemele. Investeerimispank Goldman Sachs tõstis firma reitingut ja ootab aktsialt nüüd turutootluse ületamist.

Lõuna-Korea suurim autotootja Hyundai teatas, et tänu suuremale ekspordile kasvas ettevõtte käive oktoobris 6,8 protsenti. Hyundai aktsia hind kosus 2,4 protsenti.

Tugevust näitasid ka lennufirmade aktsiad, sest madalam nafta hind vähendab kütusekulu. Singapore Airlinesi aktsia hind kerkis 0,9 protsenti. Tegemist on Aasia kõige kasumlikuma lennufirmaga. Firma kuludest moodustab kütusekulu 23 protsenti.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:51
Otsi:

Ava täpsem otsing