EPL: Saaste kärpimine muutub äriks

08. november 2004, 08:03

Kuigi õhusaaste ülejääkide äri läheb käima jaanuarist, haistab Tartu kuulsaim soojamüüja Tiit Veeber juba praegu kasumit.

?Motiiv on ilmselge,? kinnitab ta. ?Ma võin eksida, aga minu arust oli meil võimalus võita aastas kolm kuni neli miljonit krooni puhast.?

Raskepärase kõlaga Euroopa kasvuhoonegaaside emissiooni ülejääkide börs, mida ka ?õhusaaste indulgentsiäriks? on nimetatud, premeerib sooja- ja elektritootjaid ning teisi suurte korstnate omanikke, kes asendavad saastavad kütused vähem kahjulikega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nii kehtib Eestis üldine saaste piirmäär ja igal soojatootjal on oma piirarv, mida kasutamata jättes saab rahvusvaheliselt rahaks teha. Ja Veeberil, kellele kuulub AS Giga ning osalus Tartu katlamajades, on, millega kaubelda. Soojaettevõtete piirnormid on välja arvutatud aastate 1995?2003 põhjal ja siis, üheksa aastat tagasi, põles Tartu kateldes igal aastal kümneid tuhandeid tonne masuuti.

?Me põletame täna ainult gaasi ja puiduhaket, mille dioksiidid on kümneid kordi väiksemad. Nüüd läks meil käima gaasipesur, mis on veel viis protsenti vähem,? mainib Veeber. Lubatud heitkoguste riiklik jaotuskava kinnitab, et puidu ja biomassi põlemisel tekkivad süsihappegaasi heitmed arvestatakse
nulliks.

Palju tekkimata jäänud gaasitonn maksab, ei oska veel keegi täpselt öelda. ?Iga päev on hinnad erinevad, nagu Hansapanga aktsia väärtus,? kirjeldab jaotuskava üks väljatöötajaid Tiit Kallaste Säästva Eesti Instituudist peatselt käivituvat börsi. Enamik arvestusi on kusagil viie ja üheksa euro vahepeal.

Veeberi sõnul algasid tema esimesed läbirääkimised juba poolteist aastat tagasi ja Taanist pärit ettevõtjad on siiani kontakti hoidnud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing