Börsikommentaar: mõnedes Tallinna ja Riia piirkondades on kinnisvarahinnad pea Euroopa kalleimad

16. november 2004, 10:10

Mõnedes Tallinna ja Riia piirkondades on kinnisvarahinnad juba pea Euroopa kalleimad.

Sedasi kirjutas hiljutises Hansapanga analüüsis Austria pank CAIB esitades küsimuse - kas tekkimas on kinnisvaramull.

CAIB analüütiku Sait Erda sõnul teeb kasvas Balti kodumajapidamist võlatase ja pankade riski kasv kinnisvaraturu suhtes muret. Lühiajaliselt peetakse krediidiportfelli olukorra järsku halvenemist piiratuks, kuna intressimäärad jätkavad allapoole tiksumist. Kuid võrreldes kinnisvarahindu SKPga elaniku kohta, on mõnedes Riia ja Tallinna piirkondades kinnisvara kallim kui isegi Londonis.

Mõnedes Riia ja Tallinna piirkondade korterihinnad on IMFi andmetel suhtena SKPsse inimese kohta on kaks korda kõrgemad, kui Frankfurdis või Stockholmis. Tallinna ja Riia kesklinnast on odavamad ka kinnisvarahinnad New Yorgis, Tokios, Madriidis. Tallinna kesklinnas on veel korterihinnad odavamad, kui Varssavis, Milanos ja Londonis, kuid Riia kesklinn lööb oma suhtelise hinnatasemega juba ka neid linnu. Omaette tase on Praha kesklinn, kus kinnisvarahinnad on pea kaks korda kõrgemad kui Londonis.

Tore, et Eesti ja Läti elanikud on juba nii rikkad, et kinnisvarabuumi nautiva Londoni suhtelised korterihinnad hakkavad juba selja taha jääma. SKP pole just eriti hea mõõt elanike rikkuse mõõtmiseks, parem oleks võrrelda elanike sissetulekuid, kuid IMF valis just selle baasi. Mingi ettekujutuse annab see siiski, kui rikkad on vaese maa elanikud, kes jõuavad maksta rikaste riikide elanikest kõrgemaid korterihindu.

CAIB peab Balti pangandusturgu Kesk-ja Ida-Euroopa parimaks. Samas esitas CAIB analüütik küsimuse ? kas kolme Balti riigi pangandusturg pole juba ülekasvanud võrreldes nende maade sissetulekutasemetega (SKPga). Võiks ju karta, et need maad kasvavad aeglasemalt, kui teised KIE maad, kuid seda analüütik ei usu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing