Börsiülevaade: Merko Ehitus võiks töötajate palga kuuekordistada

22. november 2004, 10:25

Kui vaadata firmade tööjõukulusid ja kasumeid siis teoreetiliselt võiks Merko Ehitus oma töötajate palku enam kui kuuekordistada, ilma et ta kahjumisse langeks.

Merko Ehitus töötab nii efektiivselt, et ettevõtte puhaskasum ületas tööjõukulusid sisaldavaid üldhalduskulusid aasta esimese üheksa kuu jooksul 3,3 korda. Oletades, et ehituskontserni tööjõukulude osakaal üldhalduskulude hulgas on käesoleval aastal olnud sama suur kui aastal 2003. võib ettevõte teoreetiliselt töötajate palkasid enam kui kuuekordistada ilma, et ettevõte kahjumisse vajuks.

Selle kõrval on märksa kehvemas seisus maailma üks efektiivseimaid panku Hansapank, mis saaks tööjõukulusid tõsta veidi vähem kui kolm korda, et nullkasumi piiril laveerida.

Samas piisab Tallinna Kaubamajal tööjõukulude viiendiku võrra tõstmisest, et ettevõte langeks juba väiksesse kahjumisse. Klementi peaks praeguste näitajate alusel aga tööjõukulusid viiendiku võrra kärpima, et nullkasumisse jõuda.
Kordan, et kõik see on teooria. Teisalt jällegi, tööjõukulud on üks peamisi kulude juhtimisi hoobasid juhul kui firma kahjumis ning ei suuda oma tulusid tõsta.

Madalaid tööjõukulusid peetakse üheks Eesti arengu pandiks, mis peaks aitama tal muu maailmaga konkureerida. Mõnes mõttes tõsi ta on. Juhul kui kohalikud firmad maksaks töötajatele Soome kolleegidega samaväärset palka ilma, et tulud muutuks oleks vist kõik omadega pankrotis. Seda eelnevat ei maksa aga karta, kuna Soome palkadeni jõudes kehtivad Eestis ka teised hinnad ja börsiettevõtetel tulud on tõenäoliselt siis juba kordades suuremad.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing