PM: Eesti toidutööstus sihib rikkaid venelasi

29. november 2004, 07:51

Kuigi Eestis toodetud juust ja sink on Peterburis taskukohane vaid rikkamatele linlastele, pürivad siinsed ettevõtjad usinalt suurele Vene turule.

Eestis toodetud toiduainete kõrge hind Vene kauplustes näitab ühelt poolt selle head kvaliteeti ja truud ostjaskonda, teisalt lähtub ka tõsiasjast, et idanaabri ettevõtjad suudavad lihtsalt odavamini toota, kirjutab Postimees.

Sellest hoolimata on Eesti töösturid Peterburi suhtes lootusrikkad. Vähemuses olevaid jõukamaid tarbijaid on Venemaal piisavalt, et Eesti vorsti- või juustuvabrik saaks enda jaoks korralikke müüginumbreid teha. Peterburi turg on ju Eestist ligi neli korda suurem.

Eesti juust maksab Venemaal kohalikust toodangust ligi kaks korda enam. Ka näiteks viilutatud singi hind, mida Venemaale tahab viima hakata Nõo Lihatööstus, on kohaliku kauba omast märgatavalt kõrgem.

Seevastu jogurti hinda võib võrrelda Eesti omaga, kuigi Eestis on selle tootmiskulu kõrgem.

Võru Juustu müügijuhi Heiki Pensa sõnul on Peterburi tootevalik ja tarbijatespekter nii lai, et turgu leiab kaubale ka keskmisest kõrgema hinnaga. Nõo Lihatööstuse juhi Toomas Kruustüki sõnul ei olegi aga hind Venemaal nii tähtis.

«Paljud inimesed ei lähtu mitte nii väga oma otsesest ostujõust, vaid oma soovist kuuluda ühte või teise kildkonda,» rääkis ta. «Nii ostetakse ka selle seltskonna jaoks sobivat kaupa, hinnale nii suurt tähelepanu pööramata.»

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing