Teisipäev 25. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Olgem valvsad: radioaktiivne terrorism

Karl K. Rebane 03. detsember 2004, 00:00

Üksikvõidud terrorismi üle sünnitavad selle meeleheitlikku vastupanu. Kaks üliohtlikku relva, mida võidakse haarata, on bioloogiline ja radioaktiivne. Mõlemad tasahiljukesi levitatavad, mõjud ilmnevad tükk aega hiljem.

Eriti ohtlik on radioaktiivsus ? inimene ei näe ega kuule seda. Tervisehäving võib ilmsiks tulla nädalaid ja kuid hiljem. Otsese kahju kõrval tervisele võib radioaktiivne saast mürgitada kasutuskõbmatuks suuri maa-alasid (T?ernobõl!).

Lühinägelik oleks loota, et Eesti oma väikese osaluse tõttu USA terrorismivastases koalitsioonis on väljas terroristide sihtmärkide nimekirjadest. Islami ideoloogia järgi saab püha sõja põhjus olla nende usutun-nistuse kommete täitmise takistamine. Meil ei lubatud ju ehitada mo?eed Maarjamäele.

Radioaktiivsuse suhtes tõusis tähelepanu ja valvsus pärast T?ernobõli katastroofi. Kas nüüd meil ikka täidetakse radioaktiivse ohutuse ettekirjutusi? Radioaktiivne oht on olemas reaalselt mitte üksi terroriaktide läbi, vaid ka radioaktiivsete tehnoloogiliste äparduste läbi. T?ernobõl seda just oligi. Eesti lähiümbruses on mitu tuumajaama. Äpardusi juhtub. Mida siis teha?

Kõige hukatuslikum Eestile on probleemi olemasolu alahindamine, lootus ?suurte vendade? peale, samuti paanika üleskruvimine. Tarvis on ohu ausat ja võimalikult täpset hindamist ning kindlat tegutsemist. Mitme ameti tööd tuleks analüüsida, arvestades terrorismiohu järsku kasvu maailmas. Neid tuleb toetada ja täiendada (kaitsestruktuuride palgal mitteolevate) asjatundjatega. Eesmärk teha inimesed radioaktiivsuse nägijaks (aparaatide abil). Panna aparaadid (dosimeetrid, radiomeetrid) kaheastmelisse süsteemi.

Esimene aste: riiklikult kontrollitav võrk seadmeid tundlikesse sõlmpunktidesse, nt kohtadesse, mida läbivad elanikke varustavad kauba- ja kütusevood, pangad, raha-automaadid. Kevadel Peterburis avastatud ohtlikult radioaktiivsed pangatähed on hoiatav näide. Radioaktiivne autokütus läheks veel hõlpsamini inimeste sekka laiali. Kava tuleks teha kiiresti, koostada reeglid. Kui paigaldada 1000 punkti (aparatuuri maksumus ühes 10 000 kr), teeb see 10 miljonit - üpris tagasihoidlik kaitsekuludega võrreldes. Küllap suitsudetektorite kampaania hind.

Teine aste: jõuda selleni, et igal inimesel oleks mobiiltelefonist väiksem või isegi mobiiltelefoni monteeritud radiomeeter, mis reageerib kindlalt radioaktiivse fooni järsule tõusule tema ümber. Ühe aparaadi maksumus peaks olema võimalik viia 100 kr lähedusse.

Niisiis, tõsta ?radioaktiivsuse nägemise? andmine Eesti elanikele meie pakiliste probleemide pingereas päris esimeste hulka. Veelkord: olgem valvsad! Eks kuritegevus ju leia kohta, kus valvsust vähem.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:57
Otsi:

Ava täpsem otsing