Teisipäev 6. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Leedu ootab järgnevate aastate majanduskasvuks 7%

Liis Kängsepp 09. detsember 2004, 14:22

Leedu majanduskasvuks oodatakse järgnevateks aastateks 7%, mis teeb riigist kõige kiiremini areneva majandusega maa Euroopas.

?Järgmised kolm aastat jätkab meie majandus 7%-list aastakasvu,? vahendas Leedu presidendi Valdas Adamkuse sõnu agentuur Bloomberg.

Adamkuse sõnul pole takistusi selleks, et Leedu saaks kolme aasta pärast koos Eesti ja Sloveeniaga kasutusele võtta euro. ?Me oleme valmis tutvustama eurot tavapärasel ja turvalisel viisil,? sõnas Adamkus. ?Leedukad saavad 2007. aastaks euro.?

Leedu vastab juba täna eelarve defitsiiti, riigi võlakoormat ja intressimäärasid puudutavatele tingimustele. Oktoobris oli inflatsioon Leedus 3%, kuu varem 3,3%. Samuti on tugevnenud Leedu litt.

Adamkuse sõnul euro kasutuselevõtule suure tõenäosusega referendumit ei eelne. ?Meil oli juba referendum seoses Euroopa Liitu astumisega ja vastus oli niivõrd ülekaalukalt ?jah?, et uue referendumi korraldamine oleks ainult raha- ja ajaraisk,? ütles Adamkus. ?Ma ei näe euro kiirele kasutuselevõtule mingeid vastaseid.?

Praegu otsivad leedukad aktiivselt väliskapitali, mille toel laiendada oma biotehnoloogia ja teisi teaduspõhiseid tööstusharusid. Leedu president on sel nädalal Londonis Balti investeeringuid käsitleval konverentsil, kus on koos mitmed oluliste firmade esindajad. Nii näiteks on Londonis esindatud Põhja-Ameerika suurim paberitootja International Paper Co. ja maailma suurim kindlustaja American International Group.

?Me pole küll sama odavad kui hiinlased, aga me oleme siiski odavad ja me saame lisaks pakkuda kasumi pealt madalaid makse,? rääkis Adamkus. ?Meie inimesed on näljased võimaluse järgi teha tööd ja teenida raha.?

Leedu keskmine palk on praegu 471 USD (umbes 5500 EEK) kuus ja üksikisiku tulumaksu määr on 33% ning seda plaanitakse praegu alandada, et inimestele jääks rohkem raha kätte.

Leedu suurim investeerija on praegu TeliaSonera AB ja Ühispanga emafirma SEB AB.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing