Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Gurmee-etendus Ida-Virumaal
Aga Ida-Viru maavalitsuse majas pole sellel laupäevaõhtul väikelinlikust igavusest jälgegi ? täna on siin võimalik nautida kõrgel tasemel köögikunsti.
Köök on sisse seatud maavalitsuse konverentsisaali: kaks ahju, pliit, külmkapid, pikk laud. Lahtine aken toimib korstnana ? koridori aken on alt lahti, tõmme töötab väga hästi, kiidab Mart Tomson, Pegasuse restorani tegevdirektor. ?Praegu on siin Eesti parim köök, sest siin on Eesti parimad kokad,? on ta veendunud. Söögitegemine ja serveerimine käib Pegasuse peakoka Michael Bhoola ja Karl Friedrichi peakoka Priit Toomitsa juhtimisel.
Kuigi köök-konverentsisaal ei ole väike, on siin tulisematel hetkedel kitsas. Kõrvalsaalis ootab 43 Ida-Viru gurmaani pidulikult kaetud pika laua ümber seitsmekäigulise dinee järgmist rooga. Nad on ostnud 1500 krooni maksnud pileti ja valmis nautima tippkokkade loomingut Ida-Viru maavanema väärikas lauas.
Michael Bhoola on napisõnaline ja keeldub saali külaliste ette minemast: ?Olin öö läbi üleval, tegin tänaseks ettevalmistusi. Hommikul ei jõudnud habetki ajada.?
Esindusfunktsiooni tuleb täita Priit Toomitsal, kes jagab selgitusi menüü kohta: ?Üritasime teha menüü mitmekesiseks, et oleks esindatud eri rahvusköögid. Oleme kasutanud Itaalia mozzarella?t, Prantsuse foie de gras?d, eestimaist jänest, Prantsuse ja Itaalia trüfleid. Magustoit on hispaaniapärane ja lõpetuseks kohvi kõrvale pakutavate ?okolaaditrühvlite ?okolaad on pärit Belgiast. Natuke on ka Aasiat ? mõned suupisted ja mõõkkala kaste.?
Ahjus on parajasti valmimas 43 portsjonit foie de gras?d, mis serveeritakse koos Perigordi trühvlite ja punasest veinist ning t?illist tehtud kastmega. Selle juurde pakutakse Hugheli Gewurtztraminerit. Järgmiseks käiguks on grillitud mõõkkala taipärase kastme ja rukolasalatiga.
Üritusel on pikk eellugu. Ei teagi, kas alguseks pidada seda, kui Michael Bhoola tuli 1998. aastal Londonist Tallinnasse äsja avatud tipprestorani konsultantkokaks, või hoopis seda, kui praegune Ida-Viru maavanem Ago Silde neli aastat tagasi Narva Kutseõppekeskuse direktoriks sai ja toitlustusharu kooli üheks prioriteediks muutis. Priit räägib: ?Mardi ja Michaeliga koostöös on see meile juba neljas dinee. Varem on selle ürituse nimi olnud Gourmet Trio või Three Brothers Dinner. Praegu meil seda kolmandat kokka, Nevil Campbelli, ei ole, tema töökohustused Londonis hotell Blake?i peakokana hoiavad teda kinni. Eelmised kolm dineed toimusid Pärnus Ammende villas. Aga iga asi ammendab end. Nii otsiti uusi kohti ja leiti, et Ida-Virumaal on gurmeekunsti pinnas eriti soodne ? tippköögikunsti propageerimisest on huvitatud nii maavanem Ago Silde kui ka Narva ametiõppekool. ?Siin on headest söögikohtadest puudus. Ainult kahe nädalaga müüdi ära kõik piletid ? see näitab, et huvi on suur,? on Priit Toomits rahul.
Kuna härra maavanem ise naudib parajasti pidulikku õhtusööki ja selle juures ei kõlba ka kõige nahaalsemal ajakirjanikul inimest tülitada, piirdun maakonna pressiesindaja selgitustega. ?Teenindus- ja kokanduseriala saab edukalt ära kasutada maakonnale oma näo loomisel. Kui Pärnu on Eesti suvepealinn, Otepää talvepealinn ja Türi kevadpealinn, siis meist tuleb kokandusmaakond,? on ta kindel.
Meeleolu kahes maakonnavalitsuse saalis on täiesti erinev. Tegelikult on siin nagu teatris ? hämaras saalis kunsti kütkes publik nautimas andekate inimeste loomingut, kulisside taga kostüümivahetus ja grimmi viimistlemine. Siin küll mitte kostüümid, vaid taldrikud. Pikal laual on neid nelikümmend kolm ja sinna moodustub täpse koostöö tulemusena parajasti pearoog: ühelt kokalt ahjust tulnud jäneseliharull, teiselt köögiviljad, kolmas kokk liigub piki lauda kastmekannuga. Garneering õpilastelt: ühelt petersellileht, teiselt punasesõstrakobar. Siis seitse ettekandjat ? taldrikud kätte ja saali. Kiirus, täpsus, professionaalne sujuvus. Neljakümne kolme nautleja rõõmuks näeb vaeva kuusteist inimest.
Enne desserti jagatakse külalistele kingituseks raamatud, mis meenutavad maakonna eelmist suuremat kokandusüritust Chefs Without Borders ehk Peakokad Ida-Virumaal. Nimelt toimus augustikuus Narvas üks suurimaid kokandussündmusi, mis Eestis iial aset leidnud. Kokku tuli Baltimaade ja Skandinaavia kokkade paremik ? peakokkade ühingute presidendid ja aktiivsemad liikmed Taanist, Islandilt, Norrast, Soomest, Rootsist, Lätist, Leedust. Kokkusaamise korraldasid Narva Kutseõppekeskus ja Eesti Peakokkade Ühendus. Kolm päeva kestnud ürituse käigus valmistasid tippkokad hõrgutisi ja tutvustasid oma maa roogasid.
Õhtusöök hakkab lõppema, juba minnakse portveini ja sigarite juurde. Gastroleerivad köögikunstnikud on rahul, sööjad on rahul ja tänavad loojaid tugeva aplausiga. Plaanid järgmiseks ühiseks ürituseks on pandud idanema. Ida-Viru on teel gurmeemaailma.
4. detsember 2004