Börsikommentaar: aeglane reaktsioon pakub teenimisvõimalust

21. detsember 2004, 09:46

Tallinna börsil reageerivad aktsiad uudistele hilinemisega, mis pakub teenimisvõimaluse.

Kui turg oleks efektiivne, siis peaks firmade poolt avaldatud uudis kajastuma kohe aktsia hinnas. Reeglina siiski toimub kas ülereaktsioon või alareaktsioon. Tallinna börsil toimub eelkõige alareaktsioon ehk aktsiate hinnad reageerivad uudistele viivitusega. Aktiivselt turgu jälgiv investor, kes oskab hinnata uudise mõju aktsia hinnale, võib üsna kergesti kasumit teenida.

Hiljutised näited on Hansapank ja Kalev, mille aktsiad reageerisid viivitusega fondiemisioonile. Viimane aktsia pakkus eriti suurt kasumiteenimise võimalust, osaliselt on siin taga aga madal likviidsus. Fondiemissiooni mõju on rohkem psühholoogiline, firma ise selle uudise tulemusena paremaks ei muutu.

Viimati avaldas Merko Ehitus uudise, mille kohaselt tütarfirma investeerib 469 miljonit krooni multifunktsionaalse halli rajamisse Riias. Uudis ilmus 8.detsembril, ehitusfirma aktsia hind on sellest ajast peale tõusuvees.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing