PM: Ravimite madalam piirhind nöörib patsientide rahakotti

21. detsember 2004, 08:01

Sotsiaalministeeriumi tellitud analüüs ravimite piirhindade kohta selgitas, et süsteem hoiab kokku haigekassa raha, samas kui patsientide kulutused kasvavad.

«See oli küll teada, et patsiendi omaosalus hakkab kasvama, kuid osa kuludest peaks jagunema võrdselt kõigi osapoolte vahel õiglases vahekorras,» rääkis piirhindade mõju analüüsinud Kärdla ja Haapsalu haigla reumatoloog Andrus Sonnenberg patsiendi ebaõiglaselt suurest osalusmäärast.

Tema kinnitusel näitas analüüs, et seoses piirhinna kehtestamisega suurenesid 2003. aastal viie viimase kuuga patsientide omaosaluse kulud ravimitele ligi 57 protsenti, samal ajal vähenesid haigekassa kulud aga ligi 20 protsenti, kirjutab Postimees.

Jaanuaris jõustub uus piirhindade arvutamise kord, mille tulemusel peab patsient paljude oluliste ravimite eest taas rohkem raha välja käima.

«Mõnede haiguste põdejaid ootab ees raske olukord,» ütles Sonnenberg. «Praegu tundub, et eesmärgiks on haigekassa kulude kokkuhoid, mitte patsiendi parem ravi.»

Arstirohtude piirhinnapoliitika on sundinud ravimitootjaid hindu alandama, kuid Sonnenbergi hinnangul ei pruugi ravimitootjad seda enam teha. «Piirhindade süsteemi rakendumise algusest on ravimihinnad niigi langenud keskmiselt 15 kuni 20 protsenti,» märkis Sonnenberg.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing