Kaks Jõhvi arvutifirmat jäi vahele piraattarkvara müümisega

22. detsember 2004, 17:10

Kaks Jõhvis asuvat arvutifirmat jäi vahele piraattarkvara müümisega ning neid firmasid või nende töötajaid ootab kriminaalvastutus, kirjutas Põhjarannik.

Politsei tuvastas arvutipiraadid kontrollostude käigus, kus firmadest telliti arvutid, millele oli installeeritud illegaalne tarkvara, ütles Põhja ringkonnaprokurör Lauri Aasmann. Ta ei soovinud siiski veel nimetada firmasid, kes illegaalse äriga tegelesid. Aasmanni sõnul oli arvutifirmade eesmärk piraattarkvara levitamisel oma läbimüügi suurendamine. 'Klient tuli firmasse, ütles, kui palju tal on raha ja mida kõike ta selle eest saada tahab. Kuid sellise summa eest loomulikult ei saa legaalset tarkvara ning siis minnaksegi sellistele seaduserikkumistele,' sõnas prokurör.

Aasmanni sõnul ei saa ilmselt rääkida sellest, et vahelejäänud firmad või nende töötajad pole teadlikud sellise tegevuse karistatavusest. 'Üldiselt on selle valdkonna inimestel väga hästi selge, mida nad teevad ja kas selline tegevus on seadustega kooskõlas või mitte,' lausus ta.

Praegu pole veel selge, kas menetlus pööratakse konkreetsete firmade või seal tegutsenud füüsiliste isikute vastu. 'Seda, kas tegevus toimus firmade juhtide teadmisel ja korraldusel või oli see konkreetsete töötajate oma algatus, et endale palgalisa teenida, tuleb veel selgitada,' sõnas prokurör. Füüsilist isikut võib piraatkoopia valmistamise eest karistada rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega, juriidilist isikut aga ootab rahaline karistus.

Kriminaalasja hakkab menetlema Põhja ringkonnaprokuratuur, kuna selle kriminaalasja raames uuritakse ka ühe Tallinna firma samalaadset ebaseaduslikku tegevust.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing