Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kodune universaalvõrk täidab korraga nelja ülesannet

Artur Jakimenko 23. detsember 2004, 00:00

Küsimus ei ole praegu enam hinnas, vaid töökindluses. Kodustes tingimustes on lisaks arvuti kohtvõrgule ja interneti jagamisele vaja edastada ka TV-signaali ja tavatelefoni. Üks võimalus on madalpingeline koduvõrk LexCom Home, ühe juhtmega lahendus, milles saab samasse kaablisse liita vähemalt neli signaali.

Selle korterisse sobiva süsteemiga saab soovitud ruumidesse saata teleri- või raadiosignaali, arvutivõrgu kasutamise võimaluse koos internetiga, lauatelefoni või ka koduse stereokeskuse kõlarid. Niisugune süsteem on paindlik ja pakub ümberseadistamise võimalusi nendeks puhkudeks, kui ruumide kasutusotstarve või kasutajate soovid muutuma peaksid. Ümberseadistamine on küllaltki lihtne ega eelda spetsialisti kohalolekut.

Igasse tuppa paigaldatakse kaks kahekohalist pistikupesa. Pessa sobiv pistik on universaalne, teine ots sõltub ühendatavast seadmest. Pesi paigaldatakse juba ette varuga, sest hiljem on nende lisamine keerulisem.

Muudatusi tehakse süsteemi keskseadmest, mis mõnevõrra meenutab varasemate aegade telefonikommutaatorit. LexCom Home?i uusim lahendus on varustatud märksa väiksema keskseadmega. Niisuguse koduvõrgu põhikomponendid on universaalpesad, neljapaariline kaabel, jaotuskilp, ristkaablid võrgu konfigureerimiseks, ristmoodulid lisafunktsioonide ühendamiseks, jaotusmoodul kaheksa telefonipesa jaoks, HUB-moodul nelja kohtvõrgu pesa jaoks ja antennivõimendi neljale pesale.

Süsteemil on laiendusvõimalused, näiteks PC Player, mis muudab audiosignaali raadiosignaaliks ja suunab selle teistesse ruumidesse, kus raadiosignaal taas audiosignaaliks muundatakse ja kõlaritest kuulata saab. Signaali muundamise mõte on selles, et kõrgsageduslik signaal liigub kogu võrgu ulatuses kaablis ilma moonutusteta.

AV-modulaatorit kasutades saab aga lisada näiteks kaamera, mis jälgib, kes maja ukse taga on ja saadab pildi selle kohta ka telerisse vabale kanalile.

Süsteemi puudus on, et ta tuleb paigaldada ehituse käigus. Lätis on taolisi süsteeme üles pandud 50 ringis, seni on kasutanud seda kinnisvaraarendajad, kes siis kogu hoone madalpingekaabelduse sama malli järgi teevad. LexCom Home?i hind on 15 000 krooni kandis. Kui ehitises on installeeritud sarnane struktuurne magistraalvõrk, vastab see nii TV- kui ka telefonivõrgule esitatavatele nõutele, seega asendab üks magistraalvõrk kahte eraldi võrku.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:59
Otsi:

Ava täpsem otsing