1. jaanuarist muutusid tulumaksumäär ja maksuvaba tulu suurus

Gert D. Hankewitz 02. jaanuar 2006, 11:33

Alates esimesest jaanuarist alanes tulumaksumäär 23 protsendile ning maksuvaba tulu suurenes 2000 kroonile kuus, teatas maksu- ja tolliamet.

Sellega seoses on uuel aastal tehtavate väljamaksete puhul oluline tähele panna muutunud maksumäärasid.

Kalendriaasta jooksul tehtud väljamaksetelt tulumaksu kinnipidamisel kasutatakse väljamakse tegemise aastal ja kuus kehtivat maksuvaba tulu suurust ja maksumäära, olenemata sellest, millise perioodi eest väljamakset tehakse.

Näiteks kui jaanuaris 2006 makstakse välja detsembrikuu palk, siis rakendatakse tulumaksu kinnipidamisel jaanuaris 2006 kehtivat maksuvaba tulu (2000) ja maksumäära (23%).

Füüsilise isiku tuludeklaratsioonis kasutatakse samuti deklareeritaval aastal kehtinud maksuvaba tulu ja maksumäära ning ei kasutata tuludeklaratsiooni esitamise aastal kehtivaid suurusi. Näiteks 2006. aastal esitatakse tuludeklaratsioon 2005. aasta eest ning selles rakendatakse 2005. aastal kehtinud maksuvaba tulu 20 400 krooni aastas ja maksumäära 24%.

2006. aastaks on kehtestatud ka uued töötuskindlustusmakse määrad. Kindlustatu töötuskindlustusmakse määr on 0,6 protsenti maksustatavatelt summadelt. Tööandja töötuskindlustusmakse määr on 0,3 protsenti.

Sarnaselt uue tulumaksumääraga tuleb esmakordselt rakendada uusi töötuskindlustuse määrasid 2006.a. jaanuarikuus tehtud väljamaksetelt. Seega deklareeritakse uute maksemääradega arvestatud töötuskindlustusmakseid esmakordselt 2006.a. jaanuarikuu eest esitatavas tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonis TSD, mis tuleb esitada 10.veebruariks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing