2006. aasta ärimehe kandidaat nr 1 - Tiit Vähi

ÄP 03. jaanuar 2006, 00:00

Aastavahetuse üllatuse valmistas ekspeaminister, Silmet Grupi suuromanik Tiit Vähi, müües maha ASi Silmet aktsiate kontrollpaki.

Suurtehinguga - tehingu hind on umbes 200 miljonit krooni - pani Tiit Vähi käima 2006. aasta ärimeeste konkursi ja on ise esimene kandidaat sellele tiitlile. Vähi on esimene Eesti (eks)peaminister, kes on rikkaks saanud. Teiste ekspeaministrite puhul on rikkus rohkem nende nõunike taskutesse jooksnud.

Tiit Vähi läks peaministrina Eesti lähiajalukku ka sellega, kes sekkus vähemalt kahe riigiettevõtte, Valga Autobaasi ja Silmeti erastamisse ning peaministri ametist lahkudes ilmnes, et ta ise kuulub need erastanud firmade omanikeringi.

Äripäeva meelest oli tegu halva mänguga, mille kohta aga tavatsetakse Eestis sageli öelda, et inimene oli lihtsalt õigel ajal õiges kohas. Tiit Vähi ise on väitnud, et sai Silmeti aktsionäriks pärast peaministri ametist lahkumist ja sellekohane Vähi selgitus ilmus ka Äripäeva veergudel.

Kui meenutada, et suurärimees Aadu Luukas loobus möödunud aasta lõpus Pakterminali vedamisest, võiks pärast Vähi tehingut hakata otsima trendi, et kodumaised ärisaurused on hakanud aktiivsest ärist kõrvale tõmbuma. Samas Tiit Vähi ei loobu "impeeriumist" - Silmet Grupist, vaid ainult selle ühest osast, Silmetist.

Silmetit on peetud grupi nõrgimaks lüliks, ettevõte on kahjumis, samas on enamik toodangust kaetud lepingutega. Ilmselt on Vähi huvid keskendunud eelmise aasta lõpus valmis saanud Sillamäe sadamale, milles näeb konkurenti endale isegi Tallinna Sadam. Sadam oli Vähi suur unistus aastaid tagasi ja seda projekti arendades taandus ta tasapisi Silmeti otsesest juhtimisest.

Sillamäe sadam tunnistati 2005. aasta logistikateoks. Seda see kahtlemata on ning kindlasti on transiidiärist oma tüki kättevõitmine ka Vähile endale suur väljakutse. Nii et pigem on Tiit Vähi jaoks saabunud üks kõrghetki ärielus, nagu olid 1990. algusaastad tema tipuks poliitikas.

Äriliselt hindab toimetus Silmeti müüki mõttekaks tehinguks, samas tikub paberile ja veebi küsimus - kas ka Sina, Tiit? Oli ju peaminister Vähi ja ka värskelt uuesti ärisse siirdunud Vähi kange rahvusliku kapitali kaitsja, kes taunis rahvuslike väärtuste mahamüümist eesti soost ettevõtjate poolt. Nüüd on ta ise nendesamade tema poolt põlatud ettevõtjate seas.

Tõsi, aastal 2003 rääkis Vähi, et kapitalil pole rahvust ning et me peaksime ettevõtlusse rohkem kaasama Vene investeeringuid. Silmeti kontrollpaki ostis ?veitsi valdusfirma Zimal SA, mis omakorda kontrollib Venemaa valdusfirma Mineral Group kaudu Revda lopariidikaevandust ja Solikamski tehast ehk tegemist ongi vene kapitaliga, mis ajab asju ?veitsi kaudu.

Ilmselt järgneb Silmetile veel mitu ettevõtet, mille müüki nende omanikud kavandavad. Näiteks AS Kalev, Tallinna Kaubamaja, Eesti Raudtee. Nii et nominendid aasta ärimehe tiitlile võivad olla ka Oliver Kruuda, Guido Sammelselg, Jüri Käo... Vähil on praeguse seisuga võiduvõimalused kõige paremad. Aga kui sadama loojal, mitte Silmeti müüjal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing