Starman ja STV pressivad koos Vene telekanalite hindu alla

Krista Taim 03. jaanuar 2006, 00:00

"See on absurdne olukord, kus kaks praktiliselt monopoolses seisus kaabelfirmat lülitavad välja 10 vaadatavuse TOPis olevat kanalit. Nende kahe vahel on turg jagatud ja me seisame vastamisi kartellileppega," sõnas eilsel pressikonverentsil Pervõi Baltiiski Kanali juhatuse esimees Margus Merimaa. Tema sõnul tahavad Starman ja STV kliendilt küsida maksimumhinda ja telekanalitelt miinimumi. Kui kaua kaabelfirmad survet veel avaldavad, ta ennustada ei osanud. Konkurendiks on veel ca 20 firmat, kuid paljudes piirkondades ei saa elanikud firmat valida.

Merimaa hindab hetkeolukorda telejaamale raskeks, kuna kadunud on suur osa vaatajaid ja kahju reklaamiklientide ees on suur.

Starman teatas aasta lõpul, et peatab kümne venekeelse kanali näitamise, sest vahendajad tahavad uue lepinguga tõsta hinda 60%. Päevases pressiteates andis börsifirma teada, et otsib otsekontakte telejaamadega ja vahendajatega lepinguid ei sõlmi.

Aastavahetusega kadus Star-manil ja STV-l õigus näidata 25 Vene telekanalit, nende hulgas on Pervõi Baltiiski Kanal, RTR Planeta, NTV Mir, DTK, Detskii Mir, RTV, REN-TV, TV-Tsentr. Ülejäänud 20 kaabellevifirmat on lepingu sõlminud.

Pervõi Baltiiski Kanali ja veel üheksat jaama esindava MTÜ TALK juhi Aleksandr Kossipanijetsi sõnul on talle STV ja Starmani tegu mõistetamatu, kuna mõlemaga saadi oktoobris kokkuleppele. "STV soovis 7% hinnatõusu, olime nõus. Starman tahtis jätkata eelmise aasta tingimustel, nõustusime," sõnas Kossipanijets.

Lepingut ei sõlminud ka Balti Autorite ja Leviliidu juht Ain Soosaar, kes esindab näiteks RTR Planeta ja TDK huve. "Hinnatõusu jutt on vale. Küll soovisime abonentide arvu täpsustada," selgitas Soosaar. "Kui eelmisel aastal sõlmiti leping, siis deklareeris Starman, et neil on 60 000-70 000 abonenti, septembris, kui nad börsile läksid, saime teada, et neil on 128 000 klienti. Makstav tasu kanalile sõltub abonentide arvust," rääkis Soosaar. "Üks abonent maksab 10 eurosenti."

Soosaar ei pea reaalseks, et Starmanil õnnestub sõlmida Vene kanalitega otseleping.

Eile Eestis viibinud telekanali DTK esindaja Vladimir Fomitsov muigas kaabelfirmade boikoti üle. "See läheb mööda. Tegu on kahe suure oma mina upitamisega. Kõik," sõnas mees Moskvast. Fomitsovi sõnul ei hakka keegi eraldi kaabelfirmadega lepinguid sõlmima. Ka tekitab temas küsimusi, miks pole Starman ja STV tagastanud vahendajatele koodikaarte, kui nad on jaamade edastamise lõpetanud.

Kossipanijetsi sõnul on näiteks Pervõi Baltiiski Kanal välja lülitatud ainult seal, kus nad on monopoolses seisundis. Kuuldused valikulisest väljalülitamisest on jõudnud ka Soosaareni, kes kaalub politsei poole pöördumist. "Sisuliselt edastasid nad juba 1. jaanuaril kanaleid ebaseaduslikult," sõnas ta.

Tarbijakaitse on juhtumisse sekkumas ja nõuab, et juba homme antaks telekanalid tagasi vaatajatele, keda pole muudatustest hoiatatud.

Starmani müügidirektori Indrek Ildi sõnul jäid Vene telekanalite vahendajad ilma magusast teenistusest ja püüavad nüüd endale tähelepanu tõmmata. "Starman oli valmis Pervõi Baltiiski Kanaliga kokkuleppele jõudma, kuid kanalite esindajad seadsid lepingu sõlmimise sõltuvusse teiste kanalitega saavutatavatest kokkulepetest. Telekanalite vahendajad on ilmselt sõlminud omavahelise kokkuleppe kaabel-TV-firmadele ühiselt survet avaldada. Seega kartellilepet tuleks otsida mujalt," ütles Ild.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing