EPL: Riskikapitali loojad unistavad 50 tulevasest edufirmast

05. jaanuar 2006, 08:19

600 miljoni maksukrooniga luuakse fondi, mis aitaks ellu viia uuenduslikke äriideid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Arengufondi käivitajad usuvad, et riiklikust riskikapitalifondist kujuneb ?teadmistepõhise ühiskonna alustala?, mille rahasüstide toel ärkab viie aasta jooksul ellu vähemalt 50 edukalt toimivat ettevõtet.

Kõrgelennuliste plaanide kohaselt pakuvad sündivad innovaatilised firmad tööd enam kui 450 inimesele. ?Kaudne mõju tööhõivele on veelgi soodsam, sest fondi kaasrahastatavad ettevõtted loovad eelkõige kalleid ja kõrgekvaliteedilisi töökohti,? ennustavad arengufondi seaduse eelnõu autorid. ?Hinnanguliselt genereerivad ettevõtted kaks miljonit krooni käivet töötaja kohta, mis tähendab täiendavate maksude laekumist suurusjärgus 200 miljonit krooni.?

Kava järgi saab fond viie aasta vältel riigieelarvest 600 miljonit krooni, millest pool miljardit läheb investeeringuteks ja 100 miljonit krooni arenguseirele.

Priske tüki sellest summast neelavad palgakulud, sest nii fondi nõukogusse, juhatusse kui ka investeerimisotsuseid langetada aitavasse komiteesse palgatakse finantsanalüüsi ja investeerimisala tipptegijad.

Fond asub toetama kõrgema riskiastmega projekte, millele pangad ei söanda laenu anda. Majandusministeeriumi nägemuses võiksid need ennekõike olla materjali- ja biotehnoloogia ning kommunikatsioonilahenduste vallas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing