Esmaspäev 5. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kas poodides töötavad salatipesijad?

Krista Taim 06. jaanuar 2006, 00:00

Fantaasiat on tiivustanud paljuski teadmine, et mitte kõiki salateid ja lühikese säilivusajaga tooteid ei õnnestu maha müüa. Mis neist aga edasi saab? Ühe internetis leviva versiooni kohaselt on koguni tööl spetsiaalsed salatipesijad, kes salatist majoneesi, koore ja õli välja uhuvad ning siis järgmisel päeva uue kastme peale panevad. Vorstidel, millel müügitähtaeg kukkumas, on aga ees tee kööki, kus nad leiavad koha salati sees. Lihatooted lähevad grillimisse. Saiakesi piserdatakse veega, aetakse ahjus uuesti soojaks ja ongi pehmed.

Grossi Toidukaupade juhatuse liige Rita Tehvo sõnul on ka nemad kuulnud igasugu jutte, millel tema sõnul tõega pistmist pole. "Need on konkurentide väljamõeldud jutud. Proovige ise, kas on võimalik salatit pesta ja mis siis järele jääb. Panna aga värske salati sisse vorsti, mis pole enam värske, tähendaks rikkuda kõik ära," sõnab Tehvo. Pealegi suurtööstuses pole selline toiduga mängimine tulus.

Mis puudutab grilltooteid, siis säilivustähtaja piiril olevate vorstikeste või lihade sattumine grilli on iga poe enda otsustada. "Kui "parim enne" kukub, siis ei pruugi see toode veel riknenud olla. Ja kui see korralikult üle kuumutada, ei juhtu midagi. Aga ma ei tea, et seda tehtaks. Pealegi on tervisekaitse kontroll väga tugev," lisab ta.

Rimi Eesti suhtekorraldusjuhi Mare Bakkeri sõnul visatakse kõik kaubad, mida ei õnnestu maha müüa, minema. "Protsessi kontrollitakse iga päev, säilivus- ja kõlblikkusaja lõppedes pannakse kõik orgaanilised jäätmed jäätmekülma ja sealt viiakse need prügiauto saabudes prügikonteineritesse," selgitab Bakker. Tema sõnul võivad taoliste juttude autorid olla pelgalt konkurendid või pärinevad need veel vanast nõukogude ajast. "Jutud liiguvad suust suhu nagu linnalegendid," sõnab ta.

Prisma Peremarketite värskete toiduainete ostujuhi Tiia Karu sõnul lõpetasid nemad taoliste juttude vältimiseks juba mais lahtiste salatite müügi. "Ostame pakendatud ja märgistatud salatid sisse. Ma ei väida ega lükka ka ümber, et selliseid asju võib juhtuda, aga et meil probleeme ei tekiks, lõpetasime tootmise," sõnas Karu.

Tema sõnul oli pretensioone ja ka juhtumeid, kus kaussi, mis sai tühjaks, valati uus värske salat sisse, samuti kasutati kulpi, mida võib-olla ei pestud nii tihti kui vaja. "Roiskumisprotsess algab ju väga kiiresti, kõike ju ei jõua kontrollida ka," lisas Karu.

"Meie saadame iga päev värsked salatid Selveritesse ja kõik, mis üle jääb, visatakse ära. Mingit pesemist ei toimu. Tooraine tuleb meile otse, mitte kauplustest, ja on värske," selgitas Selver Köögi juhataja Reet Rum. Tema sõnul need rahvajutud Selveri kohta ei saa käia, kuna kohapeal Selverites kööki pole.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing