Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Maag Grupi piimatööstus jõudis kasumisse
Maag Piimatööstuse käive kasvas mullu 124 miljoni kroonini ehk võrreldes 2004. aastaga 61 protsenti. Tänavu prognoosib Maag Piimatööstus kolmandiku võrra suuremat käivet. "Teenisime mullu esimest korda kasumit ja see oli enam kui sümboolne," jättis Maag Piimatööstuse tegevjuht Valdis Noppel konkreetse kasuminumbri siiski ütlemata ja lisas, et tänavu plaanivad nad kasumit kasvatada proportsionaalselt käibega.
ASi Maag Grupp turundusjuht Lauri Laidre ütles, et piimatööstuse arendamine on grupi jaoks samuti äärmiselt tähtis, sest piim ja piimatooted on sarnaselt liha ja lihatoodetega peamised eestlaste toidulaua katjaid.
"See, et kaks ja pool aastat tagasi omandatud Jõhvi piimatööstus teenis mullu kasumit, on Eesti piimatoodete turu hetkeolukorda silmas pidades igati hea tulemus," edastas Laidre elektronkirjas.
Kümme aastat tagasi lihakauplemisega alustanud Maag omandas kahjumis oleva TÜ Jõhvi Piim 2003. aasta oktoobris ning veidi üle aasta hiljem tõi Jõhvi üle seni Türil asunud kohukesetootmise. Kuni selle aasta alguseni kandis Maag Piimatööstus nime Hea Meier.
Maag Grupp on investeerinud Jõhvis asuva piimatööstuse seadmetesse ja hoonetesse ligi 25 miljonit krooni ning tänavu plaanitakse investeerida 10 miljonit krooni. Maag Piimatööstus on Ida-Virumaa suurim toiduainetööstus ja Jõhvi linna suuremaid tööandjaid. Firmas töötab 102 inimest.
Valdis Noppeli kinnitusel tahab Maag Piimatööstus kasvada tänavu Eesti siseturul joogipiima suurtootjate Tallinna Piimatööstuse ASi, ASi Valio Eesti ja ASi Rakvere Piim järel neljandaks piimatööstuseks ning edestada peamiselt eksporditurule orienteeritud ASi Põlva Piim.
"Meie prioriteediks ei ole mahutooted, vaid kasumlikumad kohupiim, kohuke ja jäätis," rõhutas Noppel. "Samuti üritame üha enam tungida lähiturgudele ehk Lätti ja Leetu."
Maag Piimatööstus on praegu Eesti siseturul Põlva Piima järel suuruselt viies piimatöötleja. Kohukeseturust omab Maag Piimatööstus umbes kolmandikku, olles ASi Kohuke järel suuruselt teine tootja. Jäätiseturu osatähtsust tahab Maag Piimatööstus tõsta praeguselt 3 protsendilt vähemalt 5 protsendile.
Põlva Piima juhataja Aivar Häelmi sõnul on Maag Piimatööstuse suurim konkurent siseturul eelkõige Virumaal tegutsev Rakvere Piim. "Eesti siseturg on ära jagatud ja sellest saab mingi tüki hammustada vaid selleks ajaks, kui teed aktiivset müügitööd," seletas Häelm. "Balti turu vallutamisse ma eriti ei usu, sest see sõltub Balti turul tegutsevatest suurtest kaubanduskettidest ja neis oleme me, konkurendid, kõik sees."
Selle aasta algusest kannavad toidukontserni Maag Grupp kuuluvad tütarettevõtted uut nime. Jõhvis asuvast piimatööstusest ASist Hea Meier sai AS Maag Piimatööstus, liha töötlevast Filee Lihatööstuse ASist sai AS Maag Lihatööstus, lihakonservide tootjast ASist Rakvere Konservitööstus sai AS Maag Konservitööstus ja ulukiliha töötlejast OÜst Delimeat sai AS Maag Lihalõikus.
Maag Grupi omanikud on Roland Lepp, Aivar Saarma ja Toomas Juhani.