Amadeus ootab sünnipäevale

Christel Karits 13. jaanuar 2006, 00:00

Kui "Rooside sõja" Kristjan annaks nimetada kõigi aegade suurimaid geeniusi, siis Mozart oleks pingerivi esikolmikus. Ja kui leidubki veel keegi, kes pole kontserdil tema teoseid kuulamas käinud ja on ka muusikatunnist poppi pannud, siis vähemasti mõne telefoni ooterežiimilt või mobiilihelinalt on Mozarti "Väike öömuusika" meelde jäänud.

Minu esimene tutvus väikese Amadeusiga oli esimeses klassis, kui üks koolikaaslastest esitas tema "Kellamängu" laulukonkursil ja tuli võitjaks. Auhinnaks oli seninägematult suur punases hõbepaberis šokolaadimedal. Viis ja trianglihelin, mis võtsid minult selle šokolaadimedali on siiani kõrvus. Nagu teadmine, et aegade suurim geenius on Mozart.

Täpselt kahe nädala pärast, 27. jaanuaril tähistab kogu maailm Viini muusikageeniuse Wolfgang Amadeus Mozarti 250. sünniaastapäeva. Tegelikult kestavad juubelipidustused kogu aasta.

Eestis saabub Mozarti-hooaja kõrgpunkt juba sel kuul. Täna antakse Tallinna Metodisti kirikus avalöök esinduslikule festivalile "Mozart 250". Festivali korraldavad üheskoos Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Eesti Interpreetide Liit, Eesti Kontsert, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Nukuteater, Eesti Riiklik Sümfooniaorkester, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum, Pärnu Linnaorkester, Rahvusooper Estonia, Tallinna Filharmoonia, teater Vanemuine ja Viljandi Vanamuusika Festival. Publiku ette tuuakse mitmekülgseid kavu mitmesugustelt interpreetidelt. Ettekandele tulevad Mozarti vokaalsümfoonilised suurvormid, ooperid, sümfooniad ja kammermuusika. Väliskülalistena astuvad publiku ette Juilliard String Quartet USAst, Korea Kammerorkester, metsasarvesolist Ab Koster Hollandist ja The Orchestra of the Age of Enlightenment Inglismaalt.

Tehke oma valik ja minge. Amadeus ootab sünnipäevale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:36
Otsi:

Ava täpsem otsing