PM: Eesti Rahva Muuseumi idee põhjustas lahkarvamusi

17. jaanuar 2006, 07:53

Itaaliast, Liibanonist ja Jaapanist pärit arhitektide kavand «Memory Field» võttis esikoha Eesti Rahva Muuseumi arhitektuurivõistlusel.

Kunagisest sõjalennuväljast ja Raadi loodusest inspiratsiooni ammutanud peahoonekavandi lõi rahvusvaheline arhitektide trio: Itaalia päritolu arhitekt Dan Dorell, Liibanoni päritolu Lina Ghotmeh ja Jaapanist pärit Tsuyoshi Tane. Kavandi järgi meenutab muuseumi peahoonekompleks lennurada, mil on pikkust umbes kilomeeter, kirjutab Postimees.

Rahvusvahelise trio edumaa teisele kohale platseerunud soomlaste töö «Gems» ees oli napp.

Pikka aega jagunes kaheksaliikmelise ?ürii toetus nendele kahele tööle täpselt pooleks. «Memory Fieldile» tõi kindla võidu alles see, kui üks ?ürii liige, Tartu linnaarhitekt Tiit Sild loobus «Gemsi» toetamast. Lisaks Sillale toetasid lõpuks võidu pälvinud tööd ?üriis ka kultuuriminister Raivo Palmaru ning arhitektid Veljo Kaasik, Andres Alver ja Winy Maas.

?ürii kolm liiget ? Jaanus Plaat (ERMi direktor 1995?2005), kultuuriministeeriumi muuseuminõunik Peeter Mauer ja arhitekt Rein Murula ? olid aga veendunud «Gemsi» toetajad. Nad protokollisid võidutöövastase eriarvamuse, mis ütleb, et ruumilahendus ei vasta muuseumi vajadustele. Vastuseis oli nõnda tugev, et Murula jättis eile autasustamisele tulemata.

Võidutöö toetajad aga leiavad, et hoone kavandi põhjalikul läbitöötamisel õnnestub luua suurepärane muuseumihoone.

Kultuuriminister Raivo Palmaru käis eile välja veksli: Eesti Rahva Muuseumi sajandaks asutamisaastapäevaks aastal 2009 peaks valmis olema hoone karp, aasta hiljem kogu muuseum.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing