Pühapäev 19. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Finantsistist ?okolaadimeistriks

Krista Taim 19. jaanuar 2006, 00:00

"Usaldasin oma kõhutunnet ja õigesti tegin. Tean, et olen õigel teel, tehes seda, mis hästi välja tuleb ja endale meeldib," tunnistab käsitöökommide meister Anneli Viik, kes veel paar aastat tagasi oli suure haigla finantsist.

Keset Tallinna vanalinna, Pika tänava ?okolaadikohvikus mängib vaikne d?ässmuusika ja meeleolu loovad ?okolaadiaroomid. Tibatillukeses kohvikus on vaid kolm lauda, kohvipruunide toolide ja kohviube meenutavate patjadega. Toekaid keskaegseid seinu kaunistavad väikesed pildid ja valgust annavad Tarmo Luisu disainitud punased lambid. Klaassein jagab ruumi pooleks, nii et kohvikus istuja näeb, kuidas kondiiter-?okolaadimeister vedelat ?okolaadi vormidesse valab, pähkleid ja mandleid lisab ning vormi sügavkülma tõstab.

Klaasvitriinis on väljas käsitsi vormitud uhkete nimedega ?okolaadikommid: Bolero, Toska, Mariza, Faust, Aida, Amadeus, Madame Butterfly - iga komm ise maitsega. "Nimed pani mu endine elukaaslane. Mina tegin kommid, tema maitses ning ütles, millist nime see võiks kanda, millist klassikateost meenutab," räägib Anneli Viik, kes järgmise nädala kolmapäeval räägib oma kogemustest ettevõtte loomisel ka Äripäeva kiiresti arenevate väikeettevõtete konverentsil.

Just armastusest hea ?okolaadi vastu sai alguse Viigi idee hakata ise ?okolaadi tegema. Kui paar aastat tagasi oleks keegi talle öelnud, et ta lahkub regionaalhaigla juhatusest finantsisti kohalt, poleks ta seda uskunud. Ometi saab aprillis täis kaks aastat, kui tekkis mõte ühendada armastus ?okolaadi vastu tööga. Ideed toetasid ka reisidel nähtud väikesed ?okolaadibutiigid.

Esimesed kommid tegi Viik oma koduköögis. "Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse liikmena vastutasin finants- ja IT-ala eest ning polnud kondiitriäriga kokku puutunud. Ka polnud mul ettevõtluskogemust. Hakkasin teise ameti kõrvalt uurima, kuidas komme tehakse ja mida selleks vaja on. 2004. aasta suvel tundsin, et see on minu ala ja panin ameti maha. Käisin Prantsusmaa ?okolaadikoolis l'Ecole de Grand Chocolat teadmisi hankimas," meenutab Viik.

Naastes oli plaan oma pood teha küps. Sügisel olid saadaval ka riidepoest vabaks jäänud ruumid Pikal tänaval, mis ümber ehitati. Praegu töötab kohvikus seitse inimest: kolm kondiitrit ehk ?okolaadimeistrit ja seitse müüjat, kõik on saanud koolituse Anneli Viigi käe all. Materjal tuleb kohale Prantsusmaalt ja Belgiast, sõltuvalt hooajast on tarne suurus ligikaudu 100 kilo.

Enamik käsitsi valmistatud ?okolaadist läheb äriklientidele, keda on juba kenake hulk. Need, kes korra komme kinkinud, saavad valida ka ?okolaaditahvlite või siis vürtsikookide ja kreemide vahel. Üks huvitavamaid tellimusi on Viigi sõnul tulnud Vaal Galeriilt, kellele tehti ?okolaadist vaalad. Suuremad kliendid on aga pangad, kes magusaga kliente ja partnereid meeles peavad.

"Aasta algus on suhteliselt rahulik, suvel tööde hulk kasvab ja jõulud on kõrghetk. Oleme isegi töid ära öelnud, sest võimsust ei jätku," räägib Viik.

Äri alustamiseks kulunud investeeringud jätab ta saladuseks, ütleb vaid, et risk oli suur ja põlv värises. "Sellist hobi ma endale lubada poleks saanud, kõik pidi olema kindel," lisab ta. "Alguses oli imestajaid palju. Kümme aastat finantsist - ja siis hakkab ?okolaadi tegema," meenutab Viik ja lisab, et risk on end ära tasunud. "Me ei müü siin mitte ainult ?okolaadi, vaid ka positiivset emotsiooni, ja see on tore."

�rip�ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing