Pühapäev 26. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Valitsus vaidleb tuuleenergeetika üle

19. jaanuar 2006, 15:16

Elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõu ei saanud täna valitsuses heakskiitu, sest koalitsioonis on erinevad nägemused tuuleenergeetika tulevikust.

Koalitsioonipartnerite põhilised erimeelsused on elektrituulikute bilansikohustuse ehk garanteeritud tootmisvõimsuse ja tuuleenergeetika piirmäära üle.

Elektrituruseaduse muutmise seaduse eelnõus on ette nähtud bilansikohutuse määramine tuuleenergeetikutele.

Kui senini pidi tuuleenergia tootmise ebastabiilsuse tasandamise eest hoolitsema riik, siis uues korra järgi pannakse see kohustus tuuleenergia tootjale, mis tähendab tuuleenergeetikutele märkimisväärseid lisakulusid ja -kohustusi, kuna neil tuleb endal leida kas ajutisi tootmislangusi kompenseerivad allikad või maksta trahve.

Samuti vaidlevad koalitsiooniparteid tuuleenergia piirmäära üle. Seaduseelnõu näeb ette, et alates 2009 a. lõpetatakse tuuleenergeetikutele riikliku kokkuostuhinna ja toetuste maksmine, kui kalendriaastal ületab tuuleenergia maht 200 GWh.

Probleem seisneb selles, et Eestis on nimetatud tuuleenergia maht saavutatud juba tänasel päeval, mil voolusüsteemi on lülitatud elektrituulikuid 75 MW ulatuses. Selline piirang seiskaks aga spetsialistide sõnul tuuleenergia arengu ja pooleolevate projektide arendamise Eestis, sest arendajad ei julge investeerida ebastabiilsesse tasuvuskeskkonda. Praegu on Eestis pooleliolevaid tuuleenergia projekte 200 MW ulatuses.

Peaminister Andrus Ansip põhjendas antud punktide vajalikkus sellega, et need on kasulikud riigile, tootjaile ja tarbijaile ning jälgivad EL direktiive. Temale oponeeris keskkonnaminister Villu Reiljan, kelle väitel on antud teemadel veel vaja arutleda.

Eesti Tuuleenergia Assotsiatsiooni esimees Jaan Tepp ütles seaduseelnõud kommenteerides, et tuuleenergeetikud ei saa garanteerida täpset toodangut iga tunni lõikes, nagu seda nõuab Eesti Energia võrgueeskiri.

?Seega jääb ikkagi üle variant sõlmida leping Põhivõrguga, mille alusel bilansienergia tagamise eest vastutab Põhivõrk. Sellisel juhul ostetakse tuulenergia ära vaid 30 sendiga, millest omakorda lahutatakse bilansihoidmise tasu,? sõnas ta.

Tepp lisas, et teistes Euroopa riikides ei kasutata tuuleenergia bilansikohustuse klauslit.

Tepi väitel on arutuse all olev seaduseelnõu juba iseenesest vastuolus EL direktiividega, sest viimased ei näe ette turulimiitide riiklikku kehtestamist.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing