Tarkon esimese Eesti firmana Hiinas kohal

Väinu Rozental 26. jaanuar 2006, 00:00

Hiinas registreeritud firma Hallberg-Sekrom Fabriks China kuulub võrdselt Tarkonile ja Tarkoni põhiomanikule Rootsi valdusfirmale G. Bergström Förvaltningsaktiebolag (GBF).

GBFi presidendi ja suuromaniku Gunnar Bergströmi kinnitusel on nad rentinud Shanghai külje all 3000 ruutmeetri suuruse tootmishoone, kus selle aasta jooksul hakkab tööle 50 inimest ja järgmisel aastal töötajate arv kahekordistub. Tehas hakkab tegema mehaanikatöid ning koostama kaableid.

"Meie suuremad tellijad, nagu näiteks Ericsson, Atlas Copco, on juba Hiinas ja kui me tahame jätkata neile allhanke tegemist, siis peame ka meie olema Hiinas kohal," põhjendas Bergström tootmise alustamist Hiinas. "Meie Hiina koostetehas hakkab tootma kohaliku areneva turu tarbeks ja Tartus asuv Tarkon jätkab üha suurenevas mahus tootmist Euroopa turu jaoks."

GBF ja Tarkon hakkasid Hiina projektiga tegelema eelmise aasta märtsis. Kolme aasta jooksul kavatsetakse Hiinasse investeerida vähemalt kümme miljonit Rootsi krooni ehk ligi 17 miljonit Eesti krooni. "See on minimaalne investeerimisvajadus, et saada Hiinas teatud maksusoodustusi," täpsustas Tarkoni juhatuse esimees Villu Ehrlich ja lisas, et kui praegu veab Hiina projekti üks rootslane, kes on seal elanud viis aastat, siis lähiajal töötavad Hiinas ka spetsialistid Tarkonist.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse tegutsevate ettevõtete divisjoni direktori Tõnu Sepa sõnul on Tarkoni laienemine Hiinasse eeskuju vääriv. "Meie andmeil on mitmed Eesti ettevõtted mõlgutanud mõtteid laiendada tootmist uutel turgudel," kirjutas Sepp elektronkirjas ja lisas, et Hiina suunal töötavad tõsiselt AS Wendre ja AS Toom Tekstiil ning mitmed rõivatootjad tellivad Aasiast allhanget.

Tarkon, mis on välja kasvanud nõukogudeaegsest kontrollaparatuuritehasest, on üks suuremaid tööandjaid Tartus, ettevõttes töötab 490 inimest. Tarkon investeeris eelmisel aastal tootmisse ja hoonete rekonstrueerimisse 29 miljonit krooni. Ettevõte teeb allhanget umbes sajale kliendile.

GBF omab 85 protsenti Tarkoni aktsiatest, Tarkoni juhatuse esimehele Villu Ehrlichile kuulub 5 protsenti ning Tarkoni endisele peadirektorile Toomas Nooremale 10 protsenti Tarkonist. GBFi grupi eelmise aasta käive oli 500 miljonit Eesti krooni ja kasum ligi 15 miljonit krooni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing