EPL: Enamik võõrtöölisi saabub Eestisse Ukrainast

30. jaanuar 2006, 06:41

Eelmisel aastal saabus Eestisse ligi tuhat muudest riikidest pärit töölist, kes asusid ametisse peamiselt töötlevas tööstuses ja ehitustel.

Võõrtöölisi saabus ka ülieksootilistest riikidest, nagu Sri Lanka, Nepal ja Maroko, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kui Venemaalt ja Ukrainast saabub Eestisse peamiselt keerukate ja suurt kehalist rammu nõudvate tööde tegijaid, siis eksootilistest maadest tuuakse ida- või lõunamaiseid hõrgutisi pakkuvate söögikohtade kokki ja teisi köögitöölisi.

Tööturuameti spetsialisti Nele Labi sõnul kutsuvad ligi 90 protsenti võõrtöölisi Eestisse laevaremondi ja -tootmisega seotud ettevõtted. Suurim välistööjõu kasutaja on Eestis juba aastaid olnud Balti laevaremonditehas ehk BLRT Grupp.

Ettevõtte personalidirektori Heinart Puhkimi sõnul ei saa seda laadi tootmist pelgalt kodumaise tööjõu najal elus hoida. Igal aastal ekspordib ainuüksi Balti laevaremonditehas Eestisse 300 töötajat, kes on pärit peamiselt Ukrainast.

Kokku sooviti mullu Eestisse tuua veidi üle tuhande töötaja, kuid paarikümnel korral pidi riik keelduma võõrtööliste siia lubamisest. Pikemaks ajaks kui 180 päeva Eestisse tööle ihkajatest pidi riik eitavalt vastama 16 isikule.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar ütles Eesti Päevalehele läinud nädalal antud intervjuus, et talle tuleb iga kuu ettevõtetelt välistööjõu sisselubamise kohta kümmekond taotlust. “Enamikul juhtudel me ütleme ära, aga trendi jätkudes peame mõtlema mitmetele majanduspoliitilistele muutustele,” lisas Savisaar.

Savisaare hinnangul tõuseb just võõrtööjõu riiki lubamine järgmiste riigikogu valimiste eel üheks võtmeteemaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing